Дослідники заявили про прорив в лікуванні апендициту

5 лет назад 0

Протягом п'яти років медики спостерігали за 300 пацієнтами, які погодилися лікувати апендицит без операцій.

Протягом більш як 100 років єдиним способом лікування апендициту вважалося видалення запаленого органу. І тільки зараз хірурги дійшли висновку, що операція зовсім не обов'язкова — у більшості випадків пацієнту достатньо призначити курс антибіотиків.

З сенсаційною заявою виступили дослідники з фінського Університету Турку. Попередні дослідження обережно вказували на можливість лікування апендициту антибіотиками, проте до цього часу таких рекомендацій намагались уникати, передає ВВС.

Лікарі не виключали можливість, що антибіотики лише знімають гостру форму запалення — і хірургічне втручання знадобиться згодом, до того ж — більш складне.

В ході масштабного експерименту дослідники протягом п'яти років спостерігали за 300 пацієнтами віком від 18 до 60 років, які погодилися лікувати апендицит без операцій, а лише антибіотиками.

Протягом трьох днів ліки їм вводили внутрішньовенно — у лікарні, — а згодом пацієнти приймали пігулки, вже знаходячись вдома.

Результат — майже дві третини пацієнтів обійшлися без операцій. А в тих, кому вона все-таки знадобилася, видалення апендиксу пройшло без жодних ускладнень.