Дотепна херсонка запропонувала журі літературного конкурсу крадені твори

7 лет назад 0

Молода мешканка Херсонщини запропонувала журі конкурсу ім. Братана поезії маловідомих західноукрахнських авторів. Але факт плагіату довели й роботи з конкурсу були зняті.

Офіційно літературний конкурс Братана підбив підсуки ще місяць тому. І на часі фіналісти чекають, коли вже буде відкрита таємниця — хто з них посів яке місце. І коли ж відбудеться церемонія нагородження з врученням подарунків та конкурсної антології.

Але це ще не всі таємниці конкурсу. Виявляється, що деякі роботи навіть не потрапили на око журі саме тому, що в них були виявлені як ознаки плагіату — часткове переписування та привласнення фрагментів чужитх творів, так і нахабний плагіат. "Позичені" були твори таких авторів як Оксана Куйбеда-Парацій, Петро Тимочко, й навіть поезії з методичних розробок та сценаріїв свят.
Ось зразок повного плагіату: 

 Ось і зразок часткового:

В оргкомітеті ситуацію прокоментували так:

Помітно, що конкурсантка для введення журі в оману відбирала вірші відносно маловідомих поетів, сподіваючись, вочевидь, що її плагіат не буде поміченим. Жодних контактів конкурсантка не надала, тож зв’язатися з нею для з’ясування ситуації неможливо. Літератора під іменем, яким вона підписала твори, у Херсоні не знають. Можливо конкурсантка скористалася псевдо.

Оскільки дії конкурсантки не можна пояснити інакше, ніж запланованим введенням журі конкурсу в оману з метою здобуття перемоги нечесним шляхом, її роботи вилучили з конкурсу.

З етичних міркувань ім'я та псевдо авторки ми публікувати не стали. Але, погодьтеся, випадок неприємний.

До речі, деякі члени журі звернули увагу й на те, що деякі автори уже "впізнаються" не за майтсерністю, а за тим, що з року в рік подають одні й ті саме твори до розгляду. На майбутнє планується і таких — не допускати до конкурсу.

Є і порада, яку надала авторам одна з членів журі:

Не бійтеся,  шукайне своїх слів, власних рим і образів, власних тем та героїв,  шановні автори-початківці. Бо кількість поезії, у яких "цвіте калина — посміхнулась Україна", або "моя країна — мов гарна дівчИна" вже йде на рекорд: і плагіату нема, але  поезії наче клони.

Любімо слово й будьмо з ним чесним.