Ґаджети роблять дітей вередливими, лінивими та понурими

6 лет назад 0

Якщо ви хочете, щоб ваша дитина була здоровою не лише фізично, але й психічно, варто звернути увагу на те, скільки часу вона проводить за комп’ютером чи в телефоні.

Адже саме через це діти часто погано сплять, почуваються виснаженими та впадають у депресію.

Багато батьків вірять, що соціальні мережі, електронна пошта і навіть ігри не чинять на дитину такого ж згубного впливу, як перегляд фільмів зі сценами насильства, сексу й жахів. Однак ймовірніше, що саме інтерактивне спілкування з комп’ютером викличе проблеми зі сном, перепади настрою й навіть порушення вищих функцій мозку, аніж перегляд телевізійних програм.

До яких наслідків призводить надмірне захоплення дітей ґаджетами?

1. Порушення режиму сну

Яскраве світло від екрана монітора вночі створює помилкове враження, ніби надворі день. Це блокує вироблення гормону мелатоніну, який відповідає за регулювання добових ритмів людини. До того ж високий рівень збудження перешкоджає переходу у фазу глибокого сну, під час якого організм відновлюється.

2. Залежність

Багато дітей справді залежні від своїх електронних приладів, адже розваги, доступні за допомогою цих девайсів, стимулюють викид дофаміну — гормону задоволення. Мозку все одно, що спричинило цей викид: електронні прилади чи кокаїн — він хоче ще. Однак якщо систему заохочення мозку надто часто експлуатувати, щоб отримати задоволення, її рівень чутливості поступово падатиме, і наступного разу знадобиться ще більша стимуляція, щоб досягнути поставленої цілі. Так і виникає залежність.

3. Депресія

Результати досліджень показують, що яскраве світло від монітора в темний час доби може стати причиною глибокої і затяжної депресії.

4. Стрес

Часте використання електронних приладів сприяє виникненню стресу. Він викликає зміни на гормональному рівні, що призводить до підвищеного роздратування. Наприклад, різко збільшується концентрація кортизолу, який може стати як причиною стресу, так і його наслідком, тим самим формуючи замкнуте коло. До того ж підвищена збудженість та залежність від ґаджетів, алкоголю тощо пригнічують активність лобових частин головного мозку, що відповідають за настрій людини.

5. Зниження фізичної активності

Що більше часу дитина проводить із електронними приладами в руках, то менший позитивний вплив на неї природних регуляторів настрою. Відгороджуючи малечу (хоча б на деякий час) від гаджетів, ми даємо її нервовій системі можливість відновитися й повернутися до нормального стану. У такий спосіб робимо перший крок на шляху до того, щоб допомогти дитині стати спокійною та стриманою. А це означає і більш щасливою.