Херсонцям про мистецтво тату — тату-майстер повинен вміти малювати

5 лет назад 0

Інтерв'ю з Дариною Бурим: "ТАТУ-МАЙСТЕР ПОВИНЕН ВМІТИ МАЛЮВАТИ"

 — У тебе є свої ескізи, які можна обрати для тату?

 Я малюю, та своїх робіт не пропоную людям. Наразі, публіка не готова це носити. У підготовку до сеансу входить довгий діалог, в якому я намагаюся налаштувати людину, яка не знає що вона хоче. І, в більшості випадків, мені це вдається. Підбираю ескіз, малюючи його на тілі ФРІ ХЕНДОМ, або комбіную з картинок/фото.

 — Якщо клієнт придумає свій сюжет, домовитись можна про розробку ескізу з урахуванням  його побажань?

 Так, звісно! Люблю клієнтів, які мають план-мрію. В такому випадку ми зустрічаємося на консультації і за передоплату готую варіанти. Ще люблю спонтанні тату. Тоді в людей ейфорія після сеансу, емоції зашкалюють.

 — Що із спонтанного запам'яталось?

 Клієнт захотів набити тату-сюрприз) Він 4 години уявлення не мав, що я йому вибрала і б'ю. Це був жук чб. Розмір, А4. І ще кілька днів після сеансу приймала компліменти і слова подяки від нього. Як виявилося, він вже думав про тату жука. А я вгадала.)
 Розміщення: ключиця, плече, частина спини.

 — Клас! Використовуєш знеболюючі гелі для тату?

 Креми, гелі давно не використовувала. Коли іще вчилася на собі, то відчула силу цієї магії. Та краще потерпіли сеанс, ніж страждати, коли вся магія за кілька годин просто зникає і відчуваєш все пекло в повному обсязі. Є люди з низьким больовим порогом. Тоді я замовляю під клієнта крем. Зберігати їх не вигідно.

 — Вживання алкоголю в якості анальгетика теж не рекомендується? 

 Вживати алкоголь не рекомендую взагалі. Відмовляю клієнтам, які пили напередодні. Він сприймається організмом як отрута, кров стає рідка, судини розширюються. Під час сеансу це заважає майстру, і заживлення піде не по плану. Капіляри розносять пігмент, тату пливе, тускніє.

 — Зрозуміло, що тривалість залежить від складності роботи. Скільки не встаючи найдовше набивала?

 Я загартована) Годин 6, точно. В часи навчання доводилося стояти біля мольберта по чотири пари, після чого йшла в гуртожиток і продовжувала малювати там, вже в ліжку, за столом чи комп'ютером. Приступаючи до роботи, я попереджую людину, що можу працювати без перерви, тож, робимо їх за бажанням, саме клієнта.


 — На кого вчилася?

 Українська Академія Друкарства. Книжкова Графіка, дизайн друкованої продукції. Іще 9 років художньої школи. Рік працювала дизайнером і паралельно била тату. Я вважаю, що майстер тату повинен вміти малювати.

 — Чула про спеціальні веганські чорнила?

 Так, стають популярними. Мій друг зі Львова уже активно їх просуває. Я не знайома з веганами-лучанами, тож не цікавилася.

 — Найбільш прийнятні пори року для нового тату — весна та рання осінь. Це правда?

 Я б сказала, що так і є. Дискомфорт, пов'язаний з літньою спекою: не вдасться заживити тату плівкою, велике потовиділення, виключити на тиждень купання у водоймах, доведеться ховати тату від сонця біля двадцяти днів. Взимку заживлювати комфортніше, та є люди, які важко переносять морози, такі як я.) Тож самопочуття буде поганим, в принципі. Весна і осінь найсприятливіші. Краще бити тату після першої легкої засмаги. Тоді шкіра в найкращому стані.


 — Які місця на тілі найболючіші для нанесення татуювання?

 Місця, де шкіра тонка, сухожилля, місця, де немає м'язів. Сонячне сплетіння, яремна ямка, лікті, коліна, долоні. На кістках не завжди болить, але людей лякають відчуття, які додаються до болі — вібрація від машинки і тиск. На кістках це відчутніше. Жінкам важко терпіти іще  в м'яких місцях — живіт, груди. Хоча, з власного досвіду скажу, що більш терплячі саме жінки.


 — Як правильно доглядати за тату?

 Нічого складного. Майстер мастить і закриває тату пов'язкою (пеленка, яка всотує кров, сукровицю, фарбу) і каже, коли потрібно її замінити. Тричі на день протягом чотирьох днів замінювати її, мастити кремом Бепантен+ або професійним для заживлення тату, який запропонує майстер, і повторювати процедуру. Раз на день мити. Надалі змінювати пов'язку рідше. Після того, як шкіра почне "злазити" пов'язку можна зняти та продовжувати мастити. Повністю нормальна шкіра відновиться за 20 днів. Навіть після заживлення потрібно доглядати за тату: мастити зволожуючими кремами і крем-захистом від ультрафіолету влітку.

 — Мені здається написи ніколи не вийдуть з моди, вони зрозумілі та виглядають завжди доречно. Чи я не правий?

 Написи будуть завжди, та будуть модифікуватися. Я є прихильником стилю LETTERING. Та майстрів, які працюють і розвиваються в цьому напрямку дуже мало.

 — Існують татуювання, які подібні до автентичних тату вікінгів. Володієш інформацією щодо Скандинавських тату?

 Є майстри, які спеціалізуються на автентичних стилях. Це не я.) Для загального розвитку, коли почала вивчати мистецтво тату, читала все, дивилася на все, та сортувала для себе. Душа вибрала реалізм, black and grey, техніка "whip shading", подобається стилізація під хоррор. А це дуже далеко від орнаментів.)

 — Зараз неповнолітні масово йдуть в салони. Зі скількох років можна робити тату?

 Багато! З дозволу батьків. Моїм наймолодшим було по 15 років. Зараз погоджуся бити тату лише на сформованих тілах. Одна моя клієнтка просто ВИРОСЛА. Робота деформувалася і трохи підпливла.


 — Отож, дітки краще зачекайте до вісімнадцяти, а тоді "пАнєслась".)

 Так.)) Ще є нетерплячі, які хочуть тату, БО ЇДУТЬ НА МОРЕ. Завтра.) Треба ж класні фотки.))


 — Молодість вона така! Скажи, як позбутися тату?

 Найсучасніший спосіб — лазер. Руйнує пігмент під шкірою. Далі твої макрофаги виводять лімфотоком протягом півроку (якось так і дуже складно). Треба кілька процедур. Перманентний татуаж виводиться краще. Коли пігмент кольоровий чи надто глибоко забитий (лазер його не завжди бачить) може допомогти РЕМУВЕР. Забивається в шкіру так само, як і тату. Виводити татуювання боляче і довго. Як на мене, краще забиватися аж до блекворку. І не шукати дешевих майстрів.


 — Отака вийшла в нас пізнавальна розмова! Може буду колись в ваших краях, загляну на чай, а заразом зі знижкою невеличкою наб'єш мені шось на латині.)

 Звісно! Без проблем.) Заїзди в Луцьк.


 Спілкувався Макс Плющ (МП)