Херсонців лякають, що з аптек зникнуть ліки

7 лет назад 0

«Ціни на ліки будуть рости!», «Ліки будуть зникати!», «Влада робить все для того, аби людей залишити без фармацевтичних товарів!», — такі чутки в останній час ширяться Херсонщиною. Що тому підстава?

Виявляються банальні речі: досить грамотно організована медична реформа. Саме Департамент управління охорони здоров'я обласної державної адміністрації та його директор, депутат обласної ради, заслужений лікар України Віктор Короленко запроваджують нові прогресивні і зовсім унікальні форми роботи всієї системи охорони здоров'я.

Тут і єдина у своєму році централізована диспетчерська служба «швидкої допомоги», і введення так званої «електронної медицини» або електронної медичної картки пацієнта.

Як розповідає Віктор Короленко: «В рамках проведення реформування медичної галузі в нашій області, вперше в Україні, запропоновано та розроблено принципову систему «електронного кабінету пацієнта», який дозволить перевести рівень медичного обслуговування хворого зовсім на інший рівень».

Крім іншого, нова форма обслуговування пацієнтів має на увазі й таку форму як «електронний рецепт». Т.т., для того аби виписати черговий рецепт на ліки які отримує хворий у плановому порядку на наступний місяць, у хворого відпаде проблема бігти на прийом до лікаря і вистоювати довжелезні черги тільки заради невеличкого папірця.

Свій рецепт, завчасно, щонайменше за кілька днів до закінчення препарату (якщо лікар вважатиме за необхідне продовжити курс лікування), хворий отримає прямо на свій «електронний кабінет». Втім, це не все. Тут починається головне.

Розкриємо секрет, чому саме так нервують деякі ділки від фармації. Разом з рецептом на адресу хворому надійде повідомлення та схема розташування найближчих 3 – 5 аптеках де ці ліки є у продажу. І, головне: за якою ціною їх там торгують.

«Пацієнт, і тільки пацієнт, — наполягає Віктор Короленко, — буде обирати у якій аптеці йому купувати ліки і по якій ціні. Знаєте, як цього іноді буває: лікар «переконливо радить» до якої аптеки звернутися, адже його якимось чином власник цієї аптеки, або аптечного пункту «зацікавив».

А від цього ціна на препарат стала ще більш високою. У нашій формулі – контакт лікаря з фармацевтами виключений так само як і можливість лікарю «рекомендувати» хворому де саме йому купувати ліки».

Зрозуміло, що саме така ситуація й непокоїть власників приватних аптечних фірм і корпорацій. Не секрет, що сьогодні часто-густо вартість лік не просто завищена, а «задрана» у кілька разів.

Не випадково сьогодні стало модним просити друзів чи приятелів які повертаються з-закордону привозити не сувеніри, а ліки.

Там оригінальна упаковка, яку пропонують від виробника, або навіть від експортера (з урахування всіх податків) настільки низька, що навіть з урахуванням «подяки» друзям, це виходить значно дешевше, ніж придбати ту ж упаковку у аптеці на сусідній вулиці.

«Конкуренція все розставить на свої місця, – переконаний Віктор Короленко. – Зрозумійте, у мене вже сьогодні стоїть черга з 146 аптек і аптечних фірм, які готові працювати по всій області, а не тільки у місті. Вони розуміють, що будуть конкурувати.

Але, до цього готові поки що далеко не всі. Ціну повинен регулювати ринок – закон економіки. Сподіваюся, що ми нарешті прийдемо до того, що ціну на ліки буде регулювати саме ринок. Тому ми й запроваджуємо таку відкритість: хворі побачать одразу кілька пропозицій. Куди вони підуть? У яку аптеку? Туди це ціна буде нижчою.

Коли у конкурента вишукається черга, його «сусід» замислиться, а може й мені знизити вартість, аби й до мене йшли люди? Це наша мета: сприяти максимальному зменшенню ціни на ліки для людей за рахунок запровадження зорової конкуренції.

Відкритість ціни дасть нам можливість, як органу охорони здоров'я, ввести здорову конкуренцію на цей ринок, що буде плюсом у забезпеченні жителів області якісними і дешевими ліками».

Отже, як кажуть «ларчик просто відкривався»? Хтось із тих, хто звик заробляти надприбутки на хворих людях, не хоче перебудовуватися і рухатися у конкурентну середу?

Певний ажіотаж скоріш за все спробували утворити для того, аби здійняти зайвий раз галас, і, під нього, «спихнути» товар, розраховуючи на те, що налякані панікою люди, особливо ті, хто має хронічні хвороби і хто приймає ліки систематично, у продовж тривалого періоду, кинуться скуповувати те, що є у аптеках, роблячи «запаси» на майбутнє.

У обласному Департаменті охорони з здоров'я радять не панікувати і перед тим, як закупати ліки у «прок» задуматися, а чому саме зараз і так несподівано зайшла мова про те, що ліки зникнуть з продажу?

А й справді, чому? Люди, ну задумайтеся, перш ніж піддаватися паніці. А що, ліки завозить Департамент – ні. А що, Департамент регулює якій фірмі і скільки їх купувати – ні. То, до чого тут взагалі Департамент охорони здоров'я? Чи можливо Департамент закуповує ліки централізовано – ні. Це робить кожна лікарня окремо, в рамках бюджетного фінансування.

То чому ж можуть зникнути ліки з приватних аптечних мереж? Тільки у одному випадку – якщо сама мережа їх не закупить. Які для цього підстави? Будь-яких об'єктивних.

«До речі, — нагадує Віктор Короленко, — перед тим як закуповувати ліки на рік – два наперед, подивіться на термін випуску таблеток або розчинів, і порівняйте з терміном зберігання і придатності.

Крім того, прорахуйте на який час вам вистачить «запасів» ліків відповідно до рекомендацій лікаря, і задумайтеся чи слід їх робити. Можливо що під час наступного візиту до лікаря, для більш дієвого лікування вашої хвороби, він порадить вам якийсь інший препарат».

Тож, перед тим як піддаватися ажіотажу, пригадайте, що кожну паніку хтось та організував і хтось з неї має зиск. Особливо коли це стосується торгівлі.

Здоров'я вам!