Херсонців закликають чіпувати домашніх тварин

3 года назад 0

У липні 2020 року групою народних депутатів було внесено на розгляд законопроект №3796, яким планується вирішити проблеми регулювання чисельності тварин на вулицях та посилити відповідальність власників тварин за жорстоке поводження. Зокрема, одним з пунктів даного закону є обов’язкова ідентифікація та реєстрація домашніх тварин та диких тварин, які утримуються у неволі або в напіввільних умовах (зоопарки, дельфінарії тощо).

Закон «Про ідентифікацію та реєстрацію тварин», який передбачає обов’язкову реєстрацію та ідентифікацію сільськогосподарських тварин, існує з 2015 року, але норми реєстрації собак прописані лише в Адміністративному кодексі України. Але вони не діють, так як відсутній закон саме про порядок ідентифікації дрібних тварин.

На сьогоднішній день, за жорстоке поводження з тваринами та неналежне їх утримання передбачена відповідальність, але порушників важко притягнути до неї через те, що іноді складно довести, кому саме належить тварина. Урегулювання питання ідентифікації та реєстрації дрібних тварин, а також тварин, що утримуються в неволі, допоможе вирішити низку питань.

Основним способом ідентифікації домашніх тварин є їх чіпування. Чіпування – це введення під шкіру тварині мікрочіпа, що містить унікальний 15-значний номер, який закріплюється за твариною протягом всього життя. Чіпування використовують для ідентифікації домашніх чотирилапих, а також птахів, сільськогосподарських тварин, рептилій та інших тварин.

Чіпування відкриває багато можливостей для власників тварин, так як при подорожі за кордон наявність чіпу є вимогою багатьох країн. Більш того, чіпування має передувати щепленню тварини проти сказу (для подальшого дослідження сироватки крові на наявність антитіл до сказу). Крім цього, знайти власника чіпованої тварини набагато легше, адже вся необхідна інформація та контакти власника будуть міститися у відповідному Реєстрі.

Не варто плутати мікрочіп для ідентифікації з GPS-трекером. Мікрочіпи для ідентифікації не мають такої функції, тому що це маленький пристрій, зчитати інформацію з яких можна за допомогою сканера на відстані 10-15 сантиментрів.

Імплантація мікрочіпу є досить простою та безболісною. Для введення мікрочіпу під шкіру, як правило, використовуються спеціальні одноразові шприці. Сам процес більше нагадує вакцинацію. Чіпування тварин можна проводити у будь-якому віці.

Чіпування є досить простою процедурою, яку можна провести у будь-якій приватній чи державній ветеринарній клініці. Зокрема вартість чіпування тварин у Херсонській міській державній лікарні ветеринарної медицини (м. Херсон, вул. Гагаріна, 84) складає не більше 200 грн. До вартості процедури входить вартість мікрочіпа та послуг ветеринарних спеціалістів.

Послуги з чіпування тварин можна отримати в робочі дні установи з 08:00 до 17:00, довідки можна отримати за телефоном (0552) 43-94-33.

Прес-служба Головного управління Держпродспоживслужби в Херсонській області