Херсонська молодь обговорила «гарячі» питання (ФОТО)

5 лет назад 0

В Херсоні пройшла перша Молодіжна комунікаційна платформа Молодь. 

Трохи статистики:

— 51 молодих людей;

— 8 представників влади;

— 5 представників організаторського складу; 

— 2 учасники старші 35 років; 

— 1 представник Програми розвитку ООН; 

— 3 кейси блуканини участі; 

— 2 спікери діалогових груп; 

— 5 презентованих проектів від молоді. 

Обережно, далі багато букв! 

З вітальним словом до учасників завітав Линецький Михайло Валерійович — т.в.о. заступника міського голови, депутат Міської ради. Привітавши молодих людей, закликав активно співпрацювати з владою, адже влада відкрита для молоді. Стартували з Hard talk, де були озвучені дійсно 'гарячі' запитання, що викликали емоційне, але все ж сенсовне обговорення між молоддю та представниками органів влади. Обговорювали зміни у підході до побудови навчального процесу у вишах, зокрема лунали побажання щодо збільшення практичної частини у навчанні, аби при отриманні диплома ми дійсно мали спеціалістів, які зможуть приступити до роботи у своїй галузі. 

Також говорили про те чи існує 'молодіжна пенсія'. 

"У той момент, коли ми побачимо, що вже не маємо спільної мови з молоддю та є великі прогалини у спілкуванні, які ми не можемо подолати, значить, настав час нашої пенсії у молодіжній роботі" — Сергій Жижко, член ХМІГ “Кип’яток”. 

Обговорювали можливість співпраці молоді та представників управління культури, адже ідеї+досвід= результат. На сумнів у тому чи потрібна Молодіжна Рада при Херсонському міському голові, представники новоствореної молодіжної ради розповідали про новий підхід у праці дорадчого органу, завдяки якому він стане ефективним і успішним, аніж МР попередніх каденцій.

"Спочатку ми фокусуємось на підвищенні компетенцій наших представників, а вже потім плануємо заходи на рік" — Людмила Лук’янова, голова МР. 

Говорили про те, як затримати молодь у місті та що заважає процесу розвитку молодіжного руху. Одна із найчастіше озвучуваних проблем — відсутність системного підходу у даному питанні. 

Важливою частиною заходу, стала “Блуканина участі”, де молоді люди мали змогу поблукати коридорами органів влади та дізнатися на практиці, як їм треба діяти, куди звертатися, в якому порядку, для того, щоб реалізувати свої проекти. Відпрацьовували покроковий механізм участі на прикладі трьох кейсів: створення молодіжного центру, проведення Дня вуличної музики та адвокаційна компанія розробки велоінфраструктури у місті. 

У рамках кожної теми молодь поспілкувалася з людиною, що особисто брала участь у реалізації кейсу чи є експертом у даному питанні та може поділитися власним досвідом. Молодь запропонувала альтернативні шляхи реалізації проектів. Далі наші учасники розділилися на підгрупи та мали змогу взяти участь у діалогових групах: — "Участь молоді в процесах прийняття рішень: практика та досвід малих громад Херосонської області”, Оксана Глєбушкіна (виконавча директорка ГО “Громадський центр “Нова генерація”); — “Громадськість і влада. Партнерство заради розвитку на прикладі м. Вінниця”, Максим Студілко( директор з розвитку ВОПО “Джерело надії”). Завершили розповіддю Наталі Ярової ( начальниця відділу з питань сім'ї та молоді Управління молоді та спорту Херсонської міської ради)про можливості реалізації проектів молоді в рамках Міської програми “Молодь Херсона” 2015/2020. 

Наші активні учасники також презентували свої проекти, які будуть підтриманні Управлінням молоді та спорту. — Проект “Romance science” метою якого популяризація науки та надати можливість для розвитку суспільства, саморозвитку та самомотивації. 

— Проект “Розмалюй настрій” — створення яскравих культурних об'єктів у місті, шляхом зображення соціальних та історичних малюнків. 

— Проект “Квест по хартії” — ознайомлення молодих людей з таким інструментом як Європейська хартія про участь молоді. 

— Проект “А де Батл?” — міжуніверистетські дебати, розвиток ораторської майстерності та вміння переконувати.

До нас завітали предстаники громадської організації "Крок Молоді" та презентували свій проект "Мурали Херсона" та створення в місті скейт парку, над яким вони плідно працюють. 

Фонд громади м.Херсон "Захист" дякує всім за участь та допомогу! Це наш новий формат, але хочемо, щоб діалог молоді і влади відбувався постійно. Молодь закликаємо бути ще активнішою та ініціативною. Владу закликаємо бути відкритими та доброзичливими! До нових зустрічей!