Хто похований у каховському парку Слави?

7 лет назад 0

Днями у каховському Парку Слави розпочнеться ексгумація останків похованих тут німецьких солдат Другої світової війни. Про це повідомив заступник міського голови Каховки Володимир Федченко.

— Дозвіл на проведення цих робіт отримано в рамках міжурядових угод між Україною і Німеччиною. Справа в тому, що на території Парку Слави, де гуляють люди, а поряд стоїть дитсадок "Іскорка", в часи Другої світової війни було німецьке кладовище, — розповів президент військово-патріотичного клубу "Каховка" Анатолій Обелець.

Після звільнення Каховки від німецьких окупантів окупантами російсько-радянськими німецьке військове кладовище ніхто не переносив. Перенесли лише частину могил, а решту перетворили у сквер. На відміну від Радянської армії, в якій ставилися до своїх солдат як до худоби, залишилися схеми цього німецького кладовища, з інформацією про похованих. Порівняйте з моїм попереднім постом про знайдення невідомої братської могили радянських солдат — визволителів Каховки від німецьких окупантів — яких зарили в яму просто як дохлих свиней.

Довгий час Парк слави мав назву Піонерський парк. За радянською легендою у 1922 році, після окупації України російсько-більшовицькими бандами місцева "піонерська організація" висадила там дерева і взяла над ним шефство. Вбиті російсько-більшовицькі окупанти під час захоплення Каховки були поховані в цьому ж парку. У 1929 році їх могили зрівняли з землею і накрили огидним обеліском, нині напіврозваленим. 

Після звільнення Каховки в листопаді 1943 року, в парку встановили дерев'яний обеліск над братською могилою танкістів. На ньому був напис "Тут поховані воїни-танкісти Кантемирівської дивізії". В результаті пошукової роботи з'ясували, що Кантемирівців в Каховці ніколи не було. Тож дерев'яний обеліск поступився місцем в 1970 році стелі з відредаговним написом: "Т ут поховані танкісти 25-го гвардійського полку 2-го механізованого корпусу, загиблі в боях за Каховку в жовтні 1943 року … Вічна пам'ять героям! » 

У 2010 році парк перейменували в Парк Слави.

Перепоховають німецьких солдат на військовому кладовищі в іншій області Україні. Ймовірно — в Дніпровській.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Военные легенды херсонской крепости

                                                                  Фото: Олега Батуріна із "Фейсбук"