Як живуть чотирилапі безхатьки Херсона

4 года назад 0

 Обліком безпритульних тварин у Херсоні ніхто не займається  Херсон вважають затишним та зеленим. І це справді так. Але чи безпечне місто? Неосвітлені вулиці, старі півзруйновані балкони, що нависають над перехожими, понівечені дороги, пляжі, на яких часто немає рятувальників. А на додачу вулиці та подвір’я переповнені бродячими тваринами…
  Дуже часто у соціальних мережах Херсона на очі потрапляють повідомлення, що когось вкусила безпритульна собака або напала зграя бродячих псів. Люди та собаки — “сусiди” на вулицях, і “сусідство” це не завжди минає без конфліктів. 

Проблема ускладнюється, бо кількість бродячих тварин  швидко зростає — нові покоління народжуються щопівроку. 

Хто займається вуличними тваринами  У Херсоні є два притулки для “нічийних” собак. Один утримує міське комунальне підприємство "Гарантія". Інший — громадська організація "Шанс". Притулок  "Шансу" розташований біля залізничного мосту.  Містяни часто скаржаться на сморід від вольєрів: перейти міст, не затиснувши носа, неможливо. 

За словами керівниці організації Ангеліни Морозової, цю територію  під притулок надала міськрада. Це місце теж, з точки зору зоозахисників, має ряд недоліків —  були випадки, коли догхантери кидали їжу з отрутою прямо з мосту на територію притулку і кілька собак загинуло. Але волонтери раді, що хоч десь є місце для їх підопічних. 

Наразі у притулку "Шанс" живе близько 600 собак. Переважна більшість з них потрапили сюди в украй важкому стані. 

Наприклад, цуценя Тася пережила 2 складні операції, тепер лежить з гіпсом і чекає, коли знову зможе бігати та стрибати. Її підкинули під стіни притулку з розтрощеними передніми лапами. Волонтери припускають — потрапила під автівку. Є історії більш трагічні: старий пес, якого розчавила одна пані, здаючи назад на авто, не вижив. Він був такий кволий та знесилений, що  не міг вчасно відбігти від коліс. На місце трагедії приїхала поліція, і травмовану тварину передали волонтерам “Шансу”…

Найчастіше до “Шансу” телефонують прості громадяни, описують, де  бачили травмовану тварину. Волонтери їдуть туди, забирають собаку і виходжують. Попутно їй роблять щеплення, “проганяють” паразитів та стерилізують. Кошти на це збирають. 

Ангеліна розповіла і про будні притулку: рук катастрофічно не вистачає, щодня працює "1,5 волонтера". За послуги ветклініки вже величезний борг, а хворі тварини прибувають чи не щодня. 

— Найважче, коли нам  підкидають тварин, — каже Ангеліна.—  Буває, з самого ранку на нашому порозі  вже стоїть  коробка з цуценятами. У людей дивне уявлення про нашу діяльність. Часто  чуємо щось на кшталт "Ну ви ж займаєтеся собаками, от займіться ще й цими". І нам альтернативи не  лишається. І проблема не вирішується, і нам стає важче: ще більше голодних ротів, ще більше витрат. Хочеться, щоб люди самі теж хоч якось допомагали тваринам.   Такий вигляд маленька Карамелька мала до того? як потрапити у притулок “Шанс”. Волонтери виходили собачку та знайшли їй люблячу родину. Фото Фейсбук У цьому році активісти  стерилізували 148 підопічних. Ангеліна наголошує, що основною відмінністю між її притулком та комунальним є те, що "Шанс" тварин не випускає після стерилізації на вулицю:

— Наша мета — знайти кожній собаці  господаря. І нам це вдається. Ми викладаємо фото тварин з історіями про їх долю, характер  у соцмережах. Найчастіше їх забирають городяни або жителі області, а інколи навіть іноземці. Так, декілька колишніх херсонських чотирилапих безхатьків тепер мешкають у Німеччині. Ще, ми ніколи не віддаємо підопічних “на ланцюг” — перевіряємо, як нові власники утримують їх.  

Керівниця “Шансу” вважає, що стерилізувати та відпускати тварину на вулицю, як це робить МКП “Гарантія” —  не зовсім правильно. Адже там з “нашими меншими братами” може трапитися що завгодно. Вони  постійно перебувають у  небезпеці  —  гинуть під колесами  та потерпають від людської жорстокості. Часто чотирилапі безхатьки стають легкою здобиччю для догхантерів, які кривдять та вбивають тварин заради задоволення. Ця ситуація типова не лише для Херсона.

З 2017 року чинності набрав закон про жорстоке поводження з тваринами. Тепер за вбивство безпритульної собаки або кицьки можна отримати реальний строк за ґратами (ст. 299 Кримінального Кодексу). Проте далеко не всіх це спиняє.  

— Ми не  раз помічали, що працівники  "Гарантії" забирають собак з одного району, а потім випускають в іншому,  — каже Ангелина Морозова .  — Наприклад, зловили у Шуменському, а відпустили  — на Острові. На чужій території собаки будуть ще у більшій небезпеці. Там немає тих, хто за ними звик наглядати. У  "Гарантії" є добрі, хороші працівниці, а от щодо людей, які  відловлюють собак, я маю великі сумніви. По-перше, мені здається, що ці чоловіки зловживають алкоголем, а по-друге, таку роботу повинні виконувати навчені люди, які розуміються на тваринах, знають, як  мінімізувати стрес під час відлову, — пояснює зоозахисниця. Все частіше бродячі тварини супроводжують нас у повсякденному житті: на ринках, в парках, на дитячих майданчиках, на спільних подвір'ях… (згори обрізати квітучі дерева) Чутки, наклепи чи гірка правда? Про діяльність МКП “Гарантія” є різні відгуки. Хтось хвалить їх за те, що, нарешті, в місті почали гуманно зменшувати кількість безпритульних тварин. Не стріляють у псів отруйними ампулами, як раніше, а стерилізують, виходжують та відпускають на волю.
 
Але інші кажуть, що у притулку, де тварини перебувають тимчасово, поки не загояться післяопераційні шви, — немає належних умов, і вони там страждають та голодують.

 Два роки тому в інтернеті з'явилося відео. Там видно, що в одному з вольєрів лежить труп щеняти, а біля нього грається його братик чи сестричка. Коли це виявили, охоронець притулку ледь тримався на ногах — був напідпитку. 

Після цього інциденту начальник  "Гарантії" Ігор Семенчев визнав халатність з боку персоналу його підприємства і пояснив:  щеня померло не від голоду, а від хвороби. Коли цуценя прибуло до притулку, воно ознак інфекції не мало. Потім підряд були три вихідних, і ніхто не помітив, що тваринці стало зле. А якщо прояви цієї інфекції не побачити у перші ж години та не дати  ліки — тварина помирає дуже швидко. 

Після цього випадку охоронця звільнили. Тоді ж Ігор Семенчев додав, що через низьку зарплату люди часто звільняються і знайти  дбайливих та відповідальних працівників не так вже й легко. Крім того, пояснив, що бюджетними коштами не передбачено закупівлю медпрепаратів (сироватки) для боротьби з інфекційними хворобами, на які так часто хворіє "молодняк". Допомагають закупити потрібні ліки волонтери.  

Що гарантує “Гарантія”  Як пояснила журналістам «Вгору»  заступниця директора МКП “Гарантія” Дарина Грицай, діяльність їх підприємства регламентується “Програмою поводження з безпритульними тваринами”, яка була затверджена в Херсоні ще у 2016 році. 

Програма передбачає вилов та стерилізацію собак за заявами громадян.  За телефонним дзвінком від жителів працівники виїжджають на місце й тимчасово забирають собаку до притулку на вул. Бурназяна 14-А. Дарина Грицай пояснює, що далі відбувається з твариною:

— Спочатку ветеринар собаку вакцинує. Після цього 14 днів спостерігаємо за нею. Це так званий "карантин”. Якщо з тваринкою все добре, її стерилізують та ставлять на вухо кліпсу. Після цього собака перебуває в притулку ще 7 днів. І перш ніж випустити на волю, обробляємо її від кліщів та інших паразитів. 

Працівники “Гарантії” випускають тварин у тих місцях, звідки й забрали їх. Це загальновідома практика, так роблять і в інших містах країни. Буває, телефонують громадяни, які погрожують вбити собак, якщо співробітники підприємства їх вчасно не заберуть до притулку.

“Звісно, після стерилізації ми не можемо відвезти тварин туди, де їх не сьогодні-завтра вб'ють,
— пояснює Дарина Грицай, —  тому в таких випадках змушені випускати їх в іншому районі”    

Користуючись нагодою, чиновниця закликає громадян бути людяними, не вдаватися до насильства та мирно співіснувати з “братами нашими меншими”. Пані Дарина додає:   

— Бувають випадки,  до нас приїжджають містяни, щоб знайти собі друга, найчастіше обирають породистого. Хто і коли забрав ту чи іншу тварину ми, на всяк випадок, фіксуємо в журналі. Домашніх собак  також приймаємо, якщо господарі з якоїсь причини не можуть доглядати за ними (переїхали або, наприклад, бабуся померла, а песик залишився). Таким тваринкам ми шукаємо нову домівку. В цьому нам допомагає Ангеліна Морозова з “Шансу”. Вона або її друзі приїжджають, фотографують собачок та викладають світлини в  соцмережах. І так їх прилаштовують. 

З початку  року у комунальному притулку стерилізували вже 180 особин. 

Зазвичай там  перебуває 50-55 тварин, а загалом він розрахований на 80. Його намагаються не "перенаселяти", адже доглядачам  буде важко впоратися. З тваринами у притулку працюють переважно жінки. Вони прибирають у вольєрах двічі на день.

Наприкінці розмови Дарина Грицай додає:

— Деякі докоряють, що наше підприємство наче б то не займається утилізацією мертвих тварин. Так от щодо утилізації: люди телефонують на нашу гарячу лінію, залишають свої заявкипро те, що бачили збиту тварину — кішку або собаку, ми приїжджаємо та забираємо. На Бурназяна є великий холодильник, облаштований для таких потреб. І в нас діє договір з КП "Центр захисту тварин" Миколаївської міської ради, куди ми возимо тварин на утилізацію. У них є крематорій.

У цьому році міська “Програма поводження з безпритульними тваринами” закінчується, але підприємство вже запланувало наступну, на 2021-2025 роки. Суттєво вона не відрізняється від попередньої.

Ціна питання  У приватних клініках стерилізація собаки обійдеться від 700 грн. до 2 тис. грн.(для самки) та від 700 грн. до 1200 (для самця). У  "Гарантії" є договір з ветеринарною клінікою. Лікар приїжджає до притулку і на місці  робить операцію. Його послуги дешевші за ринкові, обходяться міському бюджету в 600 грн. У цю суму входить стерилізація, кліпсування та вакцинація собак від кількох хвороб. Для роботи притулку   МКП "Гарантії" кошти виділяються кожен рік окремо. Працівники підприємства самі розраховують, скільки знадобиться на утримання притулку, але якщо коштів недостатньо, знову просять виділити з бюджету потрібну суму.

У цьому році на зарплату 16 працівникам, на корм собакам, бензин, кліпси, ремонти вольєрів, стерилізацію та вакцинацію міськрада виділила 2 млн 300 тис. грн. З цієї суми виключно на стерилізацію пішло 175 тис. грн (торік на стерилізацію тварин для  "Гарантії" виділили 129 тис. грн).

Зуби є не лише в безпритульних Питання, скільки тварин треба зібрати з вулиць та простерилізувати, щоб контролювати їх чисельність та поведінку — одне з болючих. 

Порахувати собак у Херсоні вперше  спробували ще у 2016 році. Коли розроблялася та сама славнозвісна “Програма поводження з безпритульними тваринами”. Адже треба було розуміти, скільки  для цього потрібно  коштів. Тоді міський голова Володимир Миколаєнко заявляв, що у Херсоні 14 тис. чотирилапих безхатьків, тодішній начальник департаменту житлово-комунального господарства Віктор Трамбовецький — озвучив цифру у 10 тис. Але ані мер, ані чиновник не змогли відповісти, звідки у них такі дані.

На офіційний запит, щодо кількості бродячих собак у департаменті ЖКГ відповіли: це невідомо, бо  ніхто ніколи їх не рахував.

Того ж року громадські активісти, підозрюючи, що влада спробує “відмити гроші” на тваринах,  самі підрахували вуличних собак.  І загалом цифра сягнула 1180 особин. З тих пір більше підрахунком тварин у Херсоні не займалися. А скільки у місті домашніх собак? Також невідомо. 

Між тим, за офіційною інформацією, на Херсонщині за 6 місяців 2020 року зафіксовано 402 постраждалих від укусів тваринами, і лише 37 з них стали жертвами нападів безпритульних собак. А найчастіше нападають на людей саме домашні пси — під час прогулянки, або зірвавшись з ланцюга.

До речі, ідентифікація та реєстрація тварин, це те, що Україна повинна виконувати в рамках імплементації актів ЄС. В Україні паспортизація та чіпування де-юре є обов’язковими для домашніх тварин, але де-факто проведення цієї процедури залежить від відповідальності їх власників. Як розповідає начальник Херсонської міської державної лікарні ветеринарної медицини Максим Лехкодер,  процедура реєстрації передбачає внесення даних про хатнього улюбленця до Єдиного державного реєстру тварин, отримання паспорта та мікрочіпа для тварини.
Закон поширюється як на породистих особин так і на “двортер’єрів” — безпородних псів. Завдяки мікрочіпу зниклу тварину  легше знайти. Наявність у неї документів дасть можливість покарати людину, яка покинула собаку або кішку напризволяще.

Наразі отримати ці послуги можна лише в державних ветлікарнях, зокрема, в Херсоні за адресою Гагаріна, 84. Коштує це  недорого — до 100 грн. 

До речі, під час подорожей за кордон чіпування є обов’язковим.

Чому собаки нападають Ми попросили експерта Кінологічного Центру при УМВС України у Херсонській області Олександра Путька поділитися секретами, як поводитися під час зустрічі з агресивно налаштованими “барбосами”.

Досвідчений кінолог підтвердив, що більш небезпечні собаки, які охороняють господаря чи господарство. Бо одразу сприймають “чужого” як загрозу. Тут уже відповідальність повністю лежить на  господареві, він повинен тренувати тварину,  пильнувати за нею під час прогулянки,  дотримуватися правил вигулу, вміти вчасно приборкати пса. Якщо ж собака напала на перехожого, то відповідно до ст. 154 “Кодексу України про адміністративні правопорушення” господар має заплатити від 51 до 85 грн штрафу, а  собаку мають вилучити.  

Що стосується “нічийних” собак, фахівець порадив наступне:  не дивитися в очі тварині,  вона може розцінити це як провокацію, як напад; не тікати, у собаки “увімкнеться” мисливський інстинкт, краще за все залишатися стояти на місці, або продовжувати спокійно йти; можна налякати тварину якимось різким звуком, придбати, наприклад, для цього ультразвуковий відлякувач; а найкраще — не вештатися там, де їх багато. 

За словами Олександра Путька, собачі зграї формуються біля заводів, ринків, різних підприємств — там, де можуть себе прогодувати.  На “своїй” території вони відчувають себе господарями, тому  можуть напасти, особливо, коли бігають у пошуках їжі. Коли ж, навпаки, опиняються поза “своїм” районом, вони рідше нападають. У період гону і самці, і самки стають більш небезпечними, людина має зважати на це. Також собака може напасти на людину захищаючи своє потомство, це стосується як і бродячих, так і домашніх тварин. А от стерилізована особина більш спокійна та дружня до людини, та й тривалість життя у неї довша.  На обох фото собаки бійцівської породи без намордників — господарі порушують правила вигулу тварин Вирішення проблеми очима зоозахисників — Скільки років поспіль вже існує ця проблема? — дивується Ангеліна Морозова. — Ви ж бачите, що безпритульних собак менше не стає. Значить, щось робиться неправильно. Влада міста дуже мляво на все це реагує. Депутати та чиновники думають, якщо є МКП "Гарантія", значить проблему вирішено. Насправді в Херсоні немає одного єдиного злагодженого підходу у цьому питанні. 

Також я вважаю, що треба відкрити муніципальну ветклініку і запровадити ще "соціальну" стерилізацію для домашніх чи дворових тварин. У приватній клініці такі операції дорого коштують. Середньостатистична людина не може собі цього дозволити. Якщо у бабусі пенсія півтори тисячі, хіба вона може заплатити за стерилізацію? Звісно, ні! І ця собака буде щопівроку народжувати по кілька цуценят. І їх знову й знову будуть викидати на вулицю, чи під притулки. Повинні бути пільги для незахищених, незаможних верств населення,— впевнена волонтерка та зоозахисниця.

Довідка для небайдужих Залишити заявку в  МКП “Гарантія” можна за стаціонарним телефоном 26-42-12 та (050) 200 77 62. Безпритульними котами підприємство не опікується.

Якщо в когось з'явилося бажання зробити добру справу і вибрати хатнього улюбленця, це можна зробити до 13 години  по буднях за адресою вул. Бурназяна 14-А.

Звернутися до “Шансу” можна за телефоном (066) 646 30 30. Вибрати собі чотирилапого друга можна на сторінці організації у фейсбуці. https://www.facebook.com/priutkherson/

Юлія Данилевська, "Вгору"