Як обрати морозиво, що не нашкодить здоров’ю

6 лет назад 0

Вершкове морозиво має бути без ознак льоду та у хрусткому стаканчику.

За літній період поціновувачі морозива з'їдають від 2 до 4 кг цього десерту. Проте часто його якість не відповідає принципам безпечного харчування.

Наприклад, так зване м'яке морозиво виготовляють з порошка та води.

" До складу порошку входять сухе молоко, молочні білки, підсолоджувачі, ароматизатори та харчова добавка Е 466, яка при перевищенні дози може викликати розлад шлунка. При виготовленні та продажу такого морозива виробники отримують 350-370% чистого прибутку, оскільки собівартість його близько 2 гривень ", — розповів  Андрій Бабаєв , технолог харчової промисловості.

Заморожений сік  має складатися виключно із соку та цукру. При цьому на упаковці виробник зобов'язаний вказувати відсоток фруктової частини. Небезпечними компонентами можуть виявитися барвники та інші домішки.

У пломбірі  повинно міститися 12-25% жиру і жодних ознак льоду. Його колір має бути вершковим, а не сніжно-білим. Стаканчик — хрустким.

Досить часто у вершкове морозиво додають рослинні жири. Через шкідливість вони під забороною у багатьох країнах, проте в Україні заборонені лише у дитячому харчуванні для малюків, що не досягли 3-річного віку. Якщо на пачці морозива є напис ДСТУ 4735, у продукті присутні трансжири. У десерті, позначеному маркуванням ДСТУ 4733 мають міститися тільки натуральні молочні жири.