Як зберегти зір працюючи за комп’ютером

5 лет назад 0

Сьогодні рідкісна робота обходитися без комп’ютерів і інших електронних девайсів. Кількість годин, проведених за монітором, може варіюватися, але не можна заперечувати – вашому зору це навряд чи подобається.

Як попередити його погіршення – розповідає Жіночий світ.

Алкоголь – головний ворог

За статистикою в більшості випадків падіння зору обумовлене зовсім не роботою за комп’ютером, а поганою спадковістю і шкідливими звичками – яскравий екран тільки завершує розпочату роботу. Якщо у випадку з «подарунком» від попередніх поколінь ми вдіяти нічого не можемо, то відмовитися від спиртного не складе ніякої шкоди. Втім, спочатку варто розібратися, чим же так шкідливий алкоголь, який, здавалося б, не має ніякого відношення до наших очей.

На ділі все не зовсім так. Зловживання спиртними напоями нерідко призводить до захворювання очних нервів зокрема, до загибелі нервових волокон і, як наслідок, поступового зниження гостроти зору. Більш того, навіть від малої кількості алкоголю в організмі, різко підвищується внутрішньоочний тиск, який і сприяє поганому функціонуванню очей.

Чорниця

Чорниця – ягода виключно корисна. Крім того, що вона знижує ризик погіршення роботи мозку у зв’язку зі старінням і допомагає швидко міркувати і добре засвоювати отримані знання в будь-якому віці, вона ще й підтримує ваш зір. Справа в тому, що ця лісова ягода завдяки вмісту в ній корисних речовин допомагає підтримувати гостроту зору, знімає загальну втому з очей і навіть допомагає запобігти куди більш серйозним захворюванням, які можуть підстерігати вас в майбутньому.

Зверніть увагу, що особливо корисні саме ягоди – зараз широко поширені різноманітні лікарські препарати, які створені нібито на основі чорниці. Ймовірно, невеликий відсоток від натурально продукту в них є, але все-таки краще віддавати перевагу справжнісіньким чорничним плодам (до речі, однаково корисні як свіжі ягоди, так і заморожені).

Правильне положення монітора

Дуже часто причиною поганого зору стає наше незнання про правильне положення монітора. Так, виявляється, це має колосальне за важливістю значення для якості нашого зору. Щоб максимально вберегти очі від негативного впливу монітор потрібно розташовувати трохи нижче рівня очей. Таким чином, ваша верхня повіка буде опущена, виконуючи роль забрала – випаровування рідини з ваших очей значно знизиться, що дозволить їм нормально функціонувати протягом всього дня і зменшить ймовірність синдрому сухого ока. До того ж, не забувайте звертати увагу на яскравість монітора. Ідеальний стан для захисту очей: 40 або 50% яскравості, збільшення або скорочення неприродного світла завдає вашим очам непоправної шкоди.

Більше зелені

Абсолютно будь-яка зелень (тільки обов’язково в свіжому вигляді) – відмінний помічник нашому зору: не сумніваючись, вибирайте зелену цибулю, петрушку, кріп, салат або селеру – тут ви цілком можете покластися на свій смак. Також намагайтеся по можливості включити в свій денний раціон буряк. Цей коренеплід містить цинк, необхідний для підтримки гостроти зору, і залізо, яке сприяє утворенню червоних кров’яних тілець, що потрібно для зору і організму в цілому.

Менше світла

На жаль, світло, в рівній мірі як темрява не приносить великої користі нашим очам. Але якщо темрява небезпечна не завжди, а частіше – цілюща, то світла потрібно боятися як вогню. У сонячну погоду, навіть якщо вам хочеться насолодитися теплими променями, намагайтеся не розлучатися з сонцезахисними окулярами. Але не економте на своєму здоров’ї – окуляри повинні бути дуже якісними, про пластик необхідно забути раз і назавжди, інакше розвага може обернутися справжньою трагедією.

Біда в тому, що на спекотному сонці пластик починає виділяти речовини, які абсолютно несумісні з нашим здоров’ям. До того ж, хімікати можуть потрапити не тільки в ваші очі, але і в дихальні шляхи, так що будьте вибагливі, підходьте до питання вибору окулярів з особливою ретельністю.

Захисні окуляри

Згадайте: коли ви плаваєте в басейні з високим вмістом хлорки, ви використовуєте захист у вигляді спеціалізованих окулярів. Та ж сама система працює і з монітором вашого комп’ютера. Захистіть ваші очі! Сьогодні існує велика різноманітність спеціальних окулярів, які захистять вас не тільки від хлорки або зварювального вогню, але й від звичайного електричного світла.

Чарівна дія таких окулярів полягає в тому, що вони не збільшують і не зменшують картинку, тобто, простіше кажучи, в них немає діоптрій. Вони являють собою дві перфоровані особливим чином пластини, що кріпляться до оправи. До речі, правильне розташування однакових дірочок не тільки захищає, лікує очі, але ще і створює ілюзію гострого зору.

Відпочинок

Відпочинок ваших очей повинен відбуватися не тільки пізно ввечері, після того, як перед очима у вас з’явиться туман, впоратися з яким абсолютно неможливо, але і вдень, поки ви не встигли заробити зорове перенапруження. Відпочивайте від комп’ютера приблизно раз на годину. Для цього випадку лікарі розробили комплекс спеціальних вправ, які не займуть у вас багато часу, зате принесуть істотну користь вашому здоров’ю. Наприклад, можна сфокусувати свій погляд на якійсь далекій точці протягом 30 секунд, потім перевести його на більш близьку, і повторити вправу кілька разів. Так само можна закрити очі і, не піднімаючи повіки прокреслити уявний хрест очима близько десяти разів.