Які продукти не треба поєднувати

5 лет назад 0

Щоб правильно поєднати продукти, треба враховувати і схожу хімічну структуру інгредієнтів, і поєднання запахів, і візуальну гармонію.

Але серед комбінацій знаходяться ті, які, працюючи в парі, нейтралізують користь один одного — пише "Жіночий світ".

Серед продуктів є 10 найбільш небажаних поєднань.

Сир + м'ясо

У сирі є кальцій, а в м'ясі – залізо і цинк. Коли вони обидва беруть участь в обмінних процесах, то кальцій сповільнює засвоєння цинку. А ще кальцій в сирі майже в два рази зменшує засвоєння заліза. Наш організм не може одночасно переварити обидва цих продукти і при цьому отримати з них максимум поживних речовин.

Яйця + бекон

Яєчня з беконом містить надмірну порцію тваринного білка, що, на думку вчених, приносить більше шкоди, ніж користі. Засвоєння таких продуктів вимагає від організму великих зусиль, тому, з'їдаючи цю страву на сніданок, ми прирікаємо себе на млявий ранок. Замінити бекон можна помідорами. Антиоксидант селен, присутній в яйцях, краще засвоюється в кислому середовищі, яке йому забезпечать помідори. А лікопін в складі томатів краще проявляє свій ефект в союзі з вітаміном Е з жовтка.

Яйця + риба

Обидва цих продукти окремо дуже корисні: і риба, і яйця багаті різними живильними речовинами, вітамінами і амінокислотами. А за вмістом вітаміну D жовток яйця поступається тільки риб'ячому жиру. Але ось разом вони не уживаються. Корисні властивості рибного вітаміну В7 повністю нейтралізуються під впливом елемента яйця – овідіна. Але з вареними яйцями подібного не відбувається.

Какао + молоко

У складі какао є чимала кількість щавлевої кислоти, яка блокує засвоєння кальцію. Крім того, в парі з кальцієм ця кислота сприяє формуванню оксалатних солей, надлишок яких шкідливий для нирок. Чашка какао в тиждень – допустима доза, але ось зловживати цим напоєм не варто, особливо при схильності до сечокам'яної хвороби. Жири підсилюють всмоктування оксалатів, тому при схильності до сечокам'яної хвороби готуйте какао на знежиреному молоці.

Чай + дріжджове тісто

Смачне чаювання з круасанами або дріжджовими булочками може обернутися відчуттям важкості і неприємним бродінням в шлунку. Також чай містить дубильні речовини, які заважають засвоюватися деяким вітамінами та мінералами, наприклад залозу і вітамін B1, який є в тісті і допомагає нервовій системі залишатися здоровою.

Білий хліб + джем, варення

Рафіноване пшеничне борошно в поєднанні з солодким – це подвійна порція швидких вуглеводів, які провокують різкий стрибок цукру. На зовсім недовгий час це забезпечить заряд бадьорості, але потім прийде занепад енергії і настрою. Замінити білий хліб можна цільнозерновим, в ідеалі таким, в складі якого немає дріжджів. Ще краще буде, якщо замість варення або джему намазати на хліб мед.

Салат + лимонний сік або оцет

Заправляючи салат тільки лимонною або оцтовою заправкою, ми позбавляємо себе великої частки корисних елементів. Тим, хто не любить рослинну олію (хоча це джерело поліненасичених жирів, що забезпечують нам красу і молодість), слід додати в салат інші продукти, багаті жирами. Наприклад, авокадо, жменю горіхів або оливки.

Паста з сиром + томати

Процес перетравлення крохмалистих вуглеводів, що містяться в пасті, починається ще в роті під дією ферменту птіаліну, який присутній в слині. Томати ж містять кислоти (яблучна, щавлева, лимонна), навіть мала кількість яких руйнує цей фермент, що гальмує перетравлення крохмалю. Ситуацію погіршує білок, присутній в сирі. Оптимальним доповненням до пасти є некислі свіжі або запечені овочі, листова зелень (базилік, наприклад).

Борошняні вироби + м'ясо

Контактують також погано. Утворюється клейковина, яка ускладнює перетравлення. Вибирати слід сорти грубого помелу, а м'ясо – тушковане або відварне. Шлунку буде легше.

Клітковина + шпинат

Клітковина в злаках в поєднанні зі щавлевою кислотою із зелені блокує засвоєння кальцію. Шпинат краще їсти як мінімум за дві години до вживання продуктів, які містять клітковину. Це дозволить організму максимально використовувати корисні властивості багатого кальцієм шпинату.