Якою буде студентська стипендія

7 лет назад 0

З наступного року стипендію підвищать, але не всім. Лише половина студентів-бюджетників отримуватиме соціальні виплати. Відповідну постанову Кабміну Міносвіти запропонувало для громадського слухання.

Соціальні виплати отримуватимуть не всі студенти із середнім балом 4, а лише ті, хто посідає високі місця в рейтингу університету. Місце в рейтингу на 90% визначатиметься навчальною успішністю, а на 10% – критеріями, які розробить навчальний заклад. Своїх критеріїв вузи ще не прописали, оскільки постанова уряду не прийнята.

У проекті держбюджету на наступний рік майже 3 млн грн виділені на соціальні стипендії та 2 млн на академічні. Із 50% студентів, які мають виплати, 43% – отримуватимуть академічні стипендії за рейтинговою системою, а 7% – соціальні. Мінімальна виплата для університетів становитиме 1100 грн.

Gazeta.ua поцікавилася, як ставляться до такого нововведення українські освітяни, передає СТОЛИЧНИЙ САЙТ.

Станіслав Ніколаєнко, колишній міністр освіти, ректор НУБіП:
“Із самого початку планували, що лише 20 відсотки студентів отримуватимуть академічні стипендії. Тому сьогоднішні 50 відсотки – це заслуга міністра Лілії Гриневич, яка це відстоювала. Я б повернув норму, за якої 2/3 студентів мають стипендію і це б угамувало шквал критики.
Але зараз потрібний діалог, треба сідати за стіл переговорів. Страйками, мітингами та майданами тут навряд чи допоможеш. Я дивуюсь Міністерству фінансів, яке взяло на себе функції Міносвіти щодо виплати студентських стипендій. Стосовно постанови, то мені здається, що Володимир Гройсман людина прагматична і він піде на те, щоб підтримати студентів.
До прикладу, у нас в університеті і сьогодні діють такі критерії щодо отримання стипендій. Усі вони погоджені зі студентським самоврядуванням. В основі нашого академічного рейтингу успішність студента. Але ми даємо додаткові бали за участь у громадському житті, культурно-масових заходах, за поводження у гуртожитку. Це не велика частка, але вона присутня. Масових невдоволень проти такої системи немає”.

Віктор Громовий, педагог, заслужений вчитель України:
“Комунізм у системі вищої освіти має закінчитися. Систему стипендіального забезпечення треба реформувати. Стипендія не має бути способом заробітку. У нас надмірна кількість людей, які роблять вигляд, що вчаться, і отримують за це гроші. Така частина людей демотивує іншу частину своїх однокурсників, які мають бажання вчитися. Звичайно, шкода людей, яким немає за що жити. Але й зовсім не шкода тих, хто пересиджує в університеті п’ять років, щоб отримати “корочку”. Так не має бути”.

Маргарита Дикалюк, студентка КНУ імені Тараса Шевченка:
“З одного боку, це правильно. Конкуренція якісно впливає на якість освіти. Студент знає, заради чого він вчиться, ходить кожний день на пари чи відвідує бібліотеку. Стипендію треба заслужити. Вона стала не тим, до чого прагнуть, бо її отримують поголовно. Але з іншого боку, є економічна ситуація в країні. Для когось 830 гривень стипендії не вистачає, щоб раз сходити на шопінг. А для когось – це чималі гроші, за які можна заплатити за гуртожиток та купити проїзний на місяць. Не можна, щоб людина через те, що у рейтингу їй не вистачило десятої бала, залишилася без стипендії”.