Ігор Колихаєв: Щоб в Україну прийшли інвестиції потрібно створювати умови, а не нових чиновників

4 года назад 0

Народний депутат Ігор Колыхаев висловив думку про законопроект "про інвестиційних нянь", прийнятий за основу Верховною Радою.
21 липня на позачерговій сесії парламенту розглядався так званий законопроект "про інвестиційні нянь" (для тих, хто глибоко цікавиться – регістр. №3760). Якщо коротко, його ідея – у створенні спеціального органу, який буде працювати з великими іноземними інвесторами (розмір інвестицій від 30 мільйонів євро) і в тому, щоб передбачити для таких інвестицій цілий список пільг. За логікою творців законопроекту, такі заходи повинні залучити в країну інвесторів.
Але не все так просто. Почнемо з того, що 30 мільйонів – це дуже багато. Залучити й утримати такого інвестора дуже непросто. Тому потрібні не чиновники, а інструменти, які б гарантували збереження і повернення інвестицій.
Друге. А чим невелика інвестиція в 100 тисяч доларів гірше 30 мільйонів? По-моєму, нічим. Більше того, інвестор, який вкладає 100 тисяч, швидше за все представляє сам себе, і дуже зацікавлений в успіху свого підприємства.
Третє. Норма про кращі умови для іноземних інвесторів – дискримінаційна по відношенню до українського бізнесу. Якщо хтось думає, що наші люди настільки круті, що підтримки не потребують, то це далеко не так. Український бізнес давно працює не завдяки, а всупереч, і як ніхто заслужив підтримку. До речі, слід нагадати, що саме вітчизняні підприємці створюють основний національний продукт і на них тримається економіка.
Країні потрібні інвестиції, з цим ніхто не сперечається. Але відповіді на питання, як зацікавити інвестора і отримати реальну користь для України, у влади поки що немає. Вірніше, він є, але його вперто не хочуть застосовувати. Можливий варіант – вільні економічні зони.
Це території з особливим податковим та митним режимом, у яких вигідно розвивати саме виробництво. Цей інструмент багаторазово випробуваний і довів свою високу ефективність. Зараз в світі налічується близько 5400 спеціальних (вільних) економічних зон. Тільки за останні 5 років було створено 1400 нових зон. У найближчі кілька років планується створити ще 500. На превеликий жаль, Україна поки що поза межами цього процесу.
Особисто я пропоную створити вільну економічну зону в Херсонській області. Вона може стати реальною "точкою зростання" і дати поштовх економічному розвиткові для цілого регіону. Проект відповідного закону "Про вільну економічну зону та спеціальний режим інвестиційної діяльності в Херсонській області" я подав до парламенту ще в березні 2020 року (реєстр. № 3183).
До речі, коли вільні економічні зони почнуть працювати, "інвестиційні няні" теж не завадять. Але за однієї умови: є результат – отримуєш зарплату, немає – звільнення без розмов. Нові нероби Україні не потрібні!« КОМЕНТАРІ »