Ініціативу Президента на Херсонщині може бути завалено

4 года назад 0

Про це представник Уповноваженого ВР з прав людини з питань дотримання прав жителів Криму і Севастополя Ісмаїл Халіков розповів на проведеному в Херсоні міжвідомчій координаційній нараді, на якому обговорювалися зміни в правилах перетину адмінграніци з Кримом.

«Кримчани, дізнавшись, що на КПВВ« Каланчак »відкрився ЦНАП, вирушили туди залагоджувати певні формальності (оновити фото в паспорті, отримати довідку). Але на КПВВ вони знаходили цю установу ще не працюють, і людям доводилося їхати або в Каланчак, або в Херсон, щоб вирішити свої проблеми. Оскільки перетнути адмінграніцу в зворотному напрямку вони могли тільки, пред'явивши документальне підтвердження відвідування центру адмінпослуг, так як, проходячи через КПВВ в напрямку материкової України, на питання про мету подорожі відповідали, що це — відвідування ЦНАП », — сказав Ісмаїл Халіков.
Він зазначив, що затягування з відкриттям ЦНАП стало одним з найбільш частих приводів для скарг від кримчан, які він отримує останнім часом.
 
Нагадаємо, 19 грудня 2019 року Віцепрем’єр-міністр України з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Дмитро Кулеба, Постійний Представник Президента України в АР Крим Антон Кориневич та голова Херсонської обласної державної адміністрації Юрій Гусєв відкрили нову сервісну зону КПВВ «Каланчак» на адмінмежі Херсонської області та тимчасово окупованого Криму.

Віцепрем’єр-міністр окремо підкреслив, що цей пункт пропуску та сервісна зона є тимчасовими, і коли півострів буде деокупований, в їхніх функціях потреби більше не буде.
Тоді голова Херсонської ОДА Юрій ГУСЄВ заявляв, що Ініціатива Президента України Володимира Зеленського реалізувалася командою Херсонської облдержадміністрації спільно з Міністерством інфраструктури України та Укрзалізницею в рекордні терміни протягом кількох місяців. Представництво Президента України в АР Крим підтримувало цей процес, зокрема облаштування ЦНАПів на КПВВ.

Довідково:
Сервісна зона КПВВ «Каланчак» має включти:
• автостанцію (для сполучення з Херсоном, Одесою, Запоріжжям, Дніпром, Києвом, Новою Каховкою, на добу 5-10 рейсів);
• місця відпочинку подорожуючих та водіїв;
• Центр надання адміністративних послуг (ЦНАП) – надання первинної правової допомоги, консультаційний пункт, сервісний центр «Паспорт»;
• магазини, кафе.

Пропускна спроможність сервісної зони – 1 тис. осіб на добу. Протяжність – 100 м.
Сервісна зона знаходиться на балансі Мирненської громади. Реконструкцію здійснювала Херсонська ОДА. На будівельні роботи витрачено 60 млн грн.Будівництво сервісних зон на КПВВ «Чонгар» та «Каланчак» здійснює АТ «Укрзалізниця» (постановою КМУ від 04.07.2018 № 584 виділено 105 млн 983,6 тис. грн).

Тоді ж в грудні повідомлялося, що ЦНАП, який відкрився на КПВВ «Каланчак», є віддаленим робочим місцем ЦНАП Чаплинської ОТГ. Тут буде надаватись 37 послуг для мешканців з тимчасово окупованої території АР Крим, а також прилеглих до КПВВ населених пунктів Каланчацького району відповідно до договору міжмуніципального співробітництва між Мирненською та Чаплинською ОТГ. Це, зокрема, паспортні послуги, різноманітні послуги з реєстрації нерухомості та бізнесу. Згодом цей перелік буде розширюватись (планується додати соціальні послуги, послуги Держгеокадастру тощо).
Одначе Ініціативу Президента тільки розрекламовано, але не втілено в життя.

Юрій Гусєв в соціальній мережі оправдовується:

«Зовсім скоро мешканці Каланчацького району та жителі тимчасово окупованої території АР Крим зможуть отримати послуги в ЦНАПі на КПВВ «Каланчак», не витрачаючи свій час на черги.
Сьогодні ЦНАП працює в тестовому режимі, але після визначення Кабміном балансоутримувача сервісної зони на КПВВ «Каланчак» громадяни зможуть отримати до 37 адміністративних послуг без черг та за встановленим графіком роботи ЦНАПу. РішенняКабінет Міністрів України , Cabinet of Ministers of Ukraineочікується протягом двох тижнів.

Системи керування електронною чергою та програмно-технічний комплекс самообслуговування, що дозволить сплатити адміністративний збір за отримання послуги на місці, запроваджено в новозбудованому ЦНАПі».
Херсонщина за день Полина Светлова