Жадібність депутатів і чиновників може знищити систему цивільної оборони в Херсоні

4 года назад 0

Система масового оповіщення громадян в Херсоні опинилася під загрозою знищення Жадібність і безсовісність чималого числа депутатів Херсонської міськради, чиновників її виконавчих органів, правоохоронців і служителів Феміди ставить сьогодні область, що межує з окупованим Кримом,  у вкрай ризиковане становище регіону, позбавленого засобів оповіщення населення про надзвичайні ситуації та екстрену мобілізацію.
  Саме такий висновок можна зробити, аналізуючи сумнозвісне рішення №2256 Херсонської міськради від 20 грудня 2019 року, яке називається «Про затвердження переліку об'єктів малої приватизації, що перебувають у комунальній власності Херсонської міської територіальної громади та підлягають приватизації».

Адже в числі об'єктів комунального майна, яке, по суті, виставлено зараз на продаж, значиться і пункт 42, оформлений в документі як «нежитлові приміщення першого поверху» по вулиці Мозолевського, 2 загальною площею 726,5 квадратних метри.

Дана квадратура відноситься цілком до першого поверху п'ятиповерхового житлового будинку в самому центрі Херсона. Поверх нині зайнятий цілою низкою установ та організацій, що займають приміщення на різних умовах. У тому числі — на умовах оренди. Одна з таких установ — це відділ з питань цивільної оборони, який є структурним підрозділом виконавчих органів тієї ж самої міськради.

Відділ багатофункціональний. Зокрема, він покликаний забезпечувати максимально оперативне і всеохопне оповіщення громадян про виникнення надзвичайних ситуацій різного характеру: від стихійних лих і терористичних атак до загрози військового конфлікту.

У розпорядженні фахівців перебуває система вуличного сигналу, його обладнання налаштоване на спеціальну FM-хвилю радіо, завдяки чому є можливість швидко оповістити органи місцевої влади, МВС, СБУ, військкомати про ті чи інші надзвичайні події. Крім того, відділ, розташовуючись в обласному центрі, фактично охоплює своїм впливом весь регіон.

У 2016 році за рахунок коштів міського бюджету структура отримала спеціалізовану апаратуру, яка на той момент обійшлася більш ніж у півмільйона гривень.

За коментарем про ситуацію, що склалася, ми звернулися до заступника голови Херсонської обласної державної адміністрації Вадима Чабана.

Відзначимо, що, згідно з «Функцій і повноважень», покладених на Вадима Івановича головою ОДА, він особисто «відповідає за виконання повноважень обласної державної адміністрації у сферах оборонної, мобілізаційної роботи, цивільного захисту населення і територій, оперативного реагування на надзвичайні ситуації, координацію роботи з правоохоронними та контролюючими органами».

«Хочу підкреслити, що, наскільки мені відомо, підготувавши своє рішення про включення приміщень даної структури в список приватизації, міськрада не передбачила подальшу програму дій, — говорить Вадим Чабан. — Простіше кажучи, не було вирішено, які приміщення отримає відділ з питань цивільної оборони замість тих, які він займає зараз. Адже демонтаж обладнання, транспортування його в інше місце, налагодження, облаштування нових приміщень коштуватиме чимало. Крім того, це займе як мінімум три дні, а насправді, можливо, і більше. Але в умовах Херсонської області, що розташована на адмінмежі з Кримом, навіть одна доба, коли регіон буде позбавлений можливості екстреного оповіщення про надзвичайні ситуації, може стати фатальною.

Само собою, як розпорядник майна, міськрада має право діяти, як вважає за потрібне. Але в такому разі справедливо було б спочатку передбачити облаштування рівнозначного приміщення для відділу з питань цивільної оборони, скласти відповідний кошторис, підготувати тендерні процедури по всім необхідним роботам. Нічого цього зроблено не було, і зараз відділ «завис» у повітрі в невизначеному стані».

Тим часом в Херсонському міському суді відбулося вже друге засідання з розгляду клопотання щодо накладення арешту на об'єкти комунальної власності, що включено в перелік приватизації. Слідчим Нацполіціі судді Дмитру Гонтарю був поданий пакет виїмки документів, що визначають право власності на 75 об'єктів з 87. Слідчий і прокурор спільно просили суддю накласти арешт на ті об'єкти, по яких документи вже надані, але законник з цими аргументами не погодився, давши прохачам 72 години на надання документів по інших 12 об'єктам.

Це вже вдруге протягом тижня, коли суддя приймає практично аналогічне рішення. Складається враження, що таким чином процес входить в стадію справжньої тяжби. Але ж час іде, і є реальна можливість, що об'єкти будуть активно виставлятися на торги.

P.S. За неперевіреною, але надійною інформацією від наших інсайдів у стінах міської ради, чотири об'єкти комунальної власності, включених до списку на приватизацію, вже «закріплені» не просто за якимось звичайним депутатом, а за самим міським головою. Якщо це правда, то не дивно, що перелік цієї нерухомості з таким завидним напором, незважаючи на зусилля громадськості, ЗМІ та опозиційних депутатів, «просувається» по дорозі на аукціон..

Вгору

P.P.S. Матеріал підготовлено за підтримки Міжнародного фонду «Відродження» у межах проєкту «Тест на законність», що виконується Благодійною організацією «Фонд милосердя та здоров'я». Матеріал відображає позицію авторів і не обов’язково збігається з позицією Міжнародного фонду «Відродження».