Жінки Херсонщини відзвітували про проведену акцію в підтримку жертв насильства та створення кризового центру

6 лет назад 0

«Б’є, бо може! Тож зупиніть!», «Байдужість вбиває!» — саме з такими гаслами 29 листопада активісти Херсонщини звернулись до депутатів міської ради з вимогою створити в Херсоні Кризового центру для жінок, які постр аждали від домашнього насилля. 

На початку акції учасники провели мирну демонстрацію під стінами міської ради. У руках активісти, серед яких були не лише жінки, але й чоловіки, які тримали плакати з написами "Херсон вільний від насильства", "Байдужість вбиває".

Так учасники мали на меті мотивувати депутатів, які поспішали до сесійної зали, підтримати створення Кризового центру для потерпілих від насилля в Херсоні, адже досі депутати міської ради не провели жодного обговорення рішення громадських слухань щодо необхідності створення у місті такого центру на депутатських комісіях, тож питання не готове й до розгляду сесією міської ради.

Але така байдужість дійсно вбиває: за статистикою, кожна п’ята жінка в Україні щодня потерпає від домашнього насильства, яке часто має страшні фатальні наслідки та закінчується смертю потерпілих – і жінок, і дітей.

«По всій Україні вже функціонують подібні центри, і Херсон – одне з небагатьох міст, де такого закладу не існує», — перед початком сесії до міського голови та депутатів з трибуни звернулась Лариса Польська, голова Фонду громади Херсона «Захист». – За 10 місяців поточного року більше 4500 викликів до поліції відбулось в Херсоні з приводу насильства у сім'ї, а насправді постраждалих набагато більше, адже не всі звертаються за допомогою».

У цей час громадські активісти — представники майже 30-ти громадських організацій та ініціативних груп, які здійснюють в Херсоні кампанію "16 днів Активізму проти ґендерно обумовленого насилля" роздали персональні звернення кожному депутату. Від будівлі виконкому Херсонської міської ради учасники акції рушили ходою по проспекту Ушакова до Центрального міського парку, звертаючись до кожного херсонця: «Центру – так, насиллю – ні!», «Ми ЗА Стамбульську конвенцію!», «Ми ЗА створення Кризового центру», «Херсон – територія вільна від насильства».

 
джерело — ГО Спілка жінок Херсонщини