Коронавірус в Україні: прості поради, як не панікувати

4 года назад 0

Якщо відчуваєте, що вас охоплює паніка, то зупиніться, дайте собі час заспокоїтися.

Відсьогодні в Україні вводиться карантин для протидії новому коронавірусу COVID-19. Відповідне рішення ухвалив уряд на закритому засіданні 11 березня.

Про це повідомляє Уніан.

ВООЗ вже оголосила пандемію коронавірусу, а кількість тих, що заразився по всьому світу, досягла вже 126 тис. 600 осіб. Персональний коуч Анастасія Нявчук розповіла УНІАН про те, як впоратися зі стресом та панікою.

"Одним з найсильніших і базових страхів людства був і є страх перед невідомістю. Ми любимо, коли все розраховано, звично та йде за наміченим планом. З іншого боку, ми зуміли вижити в чому саме завдяки стресу організму. Тому насамперед потрібно зрозуміти, чи набуває ваш стан тривоги форми патології" — говорить Нявчук.

Для цього вона запропонувала пройтися наступними пунктами й оцінити їх за шкалою від 1 до 10, де 1 — це точно "ні", а 10 — впевнене "так":

  • апатичний, пригнічений або депресивний настрій;
  • почуття беззахисності, безпорадності;
  • неможливість зосередитися на поточних справах за нав'язливих тривожних думок;
  • постійне "програвання" у голові ситуацій виникнення хвороби у себе або близьких;
  • песимізм; фізичні відчуття (слабкість, втома, збитий серцевий ритм).

Якщо ви відчуваєте ці симптоми на рівні вище 5, отже, хвилювання вже переросло в сильну форму.

Як заспокоїтися: покрокова інструкція від персонального коуча

Прийміть той факт, що страх — це природна реакція організму. Ви не можете все тримати під контролем. Усвідомте себе в теперішньому моменті. Ви не в майбутньому і не в минулому. Зараз — це єдиний час, де ви можете попрацювати над власним комфортом. Намагайтеся робити інформаційний детокс: зменшіть кількість новин, повірте, дійсно важлива інформація не пройде повз вас. Зробіть паузу. Якщо відчуваєте, що охоплює паніка, то зупиніться, дайте собі час заспокоїтися. Випийте чашку чаю, медитуйте. Може допомогти поговорити із собою, назвавши себе на ім'я. Запитайте у себе: (ім'я), чому ти так переймаєшся? Невже ти думаєш, що не зможеш впоратися з цим? Підбадьорюйте себе так, як підбадьорювали б близьку вам людину. Не забувайте про гумор. Почуття гумору у кризовій ситуації важливе, як ніколи. Мем або жарт здатні зняти відчуття напруги.