Козацькі флотилії ремонтували під Херсоном

6 лет назад 0

Багато років не затухало на березі Лиману вогнище древньої справи – спорудження човнів, тим самим нагадуючи, що тут, у Станіславі, слід шукати і коріння рибальського мистецтва, і корабельно-будівничих традицій.

Дослідження «Перехід козацької флотилії до Тамані у серпні 1793 року» Б. Є. Фролова дозволяє дещо дізнатися про потужне лиманське корабельне минуле. Так, у роботі йдеться про обставини переселення на кубанські землі Чорноморського козацького війська. Після того, як флотилія, розпорошена по «дунайських гирлах», врешті, зібралася, у центрі Чорноморського козацького краю – містечку Слободзея на Дністрі, виявилося, що з кількох десятків військових човнів та баркасів, 10 виявились зовсім непридатними для відновлення, а решта вимагали серйозного ремонту – не лише корпусів тощо, а й встановлення нових щогл, рей, вітрил… І де ці роботи було виконано? Виявляється, не в Очакові, Миколаєві, а в… Станіславі!

28 липня 1793 року об’єднана флотилія прибула до Станіслава для остаточного лагодження та оснащення плавзасобів (особовий склад флотилії – 101 старшина та 2712 козаків). Ремонт та оснащення човнів було завершено до 8 серпня, після чого їх спустили на воду. Човни заново проконопатили, осмолили, оснастили галерними вітрилами, брезентовими тентами, якорями, блоками, веслами, канатами тощо. Готуючись до походу, флотилія здобула 4 великих підзорних труби, 25 морехідних компасів, 51 жерстяний ліхтар, 51 «шкіряну юхту» для помп.

10 серпня командир козацької флотилії Сава Білий доповів керівництву, що флотилія у складі 51 судна знаходиться в районі Станіславської коси у повній готовності. Військо з екіпажем розмістилось на човнах та 11-х транспортних веслувальних суднах. Флотилія чекала попутного вітру й орієнтовно 15-16 серпня вирушила в похід Чорним морем, уздовж берегів Криму, й 25 серпня благополучно дісталася до берегів Тамані.

Більше про корабелів з Лиману читайте у матеріалі журналіста О. К. Голобородька «Станіславські корабели. Ностальгія».

На фото О. К. Голобородька: частина станіславської флотилії (1960-і роки).