Молоді оплатять навчання за кордоном під гарантії вступу на держслужбу

4 года назад 0

Молодих чиновників потрібно направляти вчитися за кордон за рахунок бюджету, аби потім вони приносили користь своїй країні. Водночас мають бути гарантії, що така людина повернеться додому та дійсно працюватиме на державній службі.

Ці дві мети представники різних фракцій спробували поєднати в проекті «Про внесення змін до Закону України «Про державну службу» (№2556). Його основні положення визначають, що такі стипендії надаватимуться на конкурсній основі тим громадянам України, які зараховані на магістерські програми в провідних вишах світу та ще й за напрямами, які Уряд визначить як пріоритетні для реформ. Про це повідомляє "ЗіБ".

Стипендію виплачуватимуть тільки 2 роки й один раз. Тобто спочатку громадянин власними силами має покрити вартість навчання на перших курсах і лише кошти на магістратуру виділить держава.

Проте не з благодійною метою, а під зобов’язання впродовж 4 місяців після отримання диплома стати на роботу в державній установі: або за конкурсом, або за контрактом. Причому в другому випадку новоспеченому магістрові мають запропонувати 3 посади, а відмовитися він може тільки від двох і потім працювати щонайменше 3 роки.

Аби молоді спеціалісти не ухилялися від виконання цього обов’язку, вони одночасно з договором про отримання стипендій мають укласти договір застави майна. Це полегшить стягнення коштів за навчання, якщо якусь із умов отримання стипендії не буде виконано.