МОЗ Украины собирается сделать украинцев бесплатными донорами органов ?

6 лет назад 0

В цивилизованном мире донорство поощряется не только словесно, но и материально. На сайте ВР Украины на днях был опубликован «Проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо охорони здоров’я та трансплантації органів та інших анатомічних матеріалів людині» в новой редакции, согласно которой одним из принципов донорства становится «бесплатность«. Исключением может стать трансплантация костного мозга, стволовых клеток.

Парламент ухвалив законопроект про трансплантацію

17 травня депутати Верховної Ради проголосували у другому читанні за законопроект № 2386-1а «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо охорони здоров’я та трансплантації органів та інших анатомічних матеріалів людині». Прийняття  цього законопроекту є важливим та довгоочікуваним кроком для забезпечення розвитку трансплантології в Україні.

Проект закону було зареєстровано у Верховній Раді у серпні 2015 року, тобто майже 3 роки тому. Усвідомлюючи важливість створення законодавчого підгрунття для розвитку та розбудови національної системи трансплантації органів, тканин та клітин, МОЗ долучався до підготовки і доопрацювання цього законопроекту та послідовно підтримував його прийняття.

Трансплантація є цивілізаційним показником розвитку системи надання медичної допомоги у державі, а готовність її громадян до пожертви власних анатомічний матеріалів у разі смерті чи за життя (у випадку кісткового мозку) є ознакою високої свідомості та становлення здорового громадянського суспільства. Проте варто розуміти, що наступного дня після прийняття цього закону не будуть відбуватися пересадки нирок та серця, а кістковий мозок від закордонних донорів не почне одразу надходити в українські лікарні. Упродовж 20 років у цьому напрямку не відбувалося значних зрушень: не купувалося сучасне обладнання, лікарі-трансплантологи не проходили тренінги та навчання, не створювалися інформаційні системи чи реєстри донорів та реципієнтів, нормативні підзаконні акти  для врегулювання більшості питань, зокрема — щодо якості та безпеки процесів та роботи установ (ЗОЗ), що задіяні в процесі трансплантації.

Водночас, робити перші кроки МОЗ почав ще до прийняття цього законопроекту. Так, на сьогодні уже врегулювано питання констатації смерті головного мозку, затверджено посадові інструкції трансплант-координаторів та розпочато реалізацію пілотного проекту щодо зміни механізму фінансування оперативного лікування з трансплантації органів та інших анатомічних матеріалів. Також ведеться робота щодо організації роботи національного реєстру донорів КМ, запровадження програм підготовки трансплант-координаторів та імплементації положень Директив ЄС щодо трансплантації тканин і клітин до національних нормативно–правових актів.

Попри те, що на думку експертів МОЗ прийнятий закон не є досконалим і містить суперечливі положення, розвиток трансплантації в України є одним з пріоритетів діяльності МОЗ, тож максимум зусиль команда міністерства спрямує на впровадження положень закону та розбудову національної системи трансплантації.

http://moz.gov.ua/article/news/parlament-uhvaliv-zakonoproekt-pro-transplantaciju

 

Продам почку и куплю iPhone

Стоимость человеческого органа порой достигает сотен тысяч долларов. Количество нуждающихся в трансплантации с каждым годом растёт, а количество потенциальных доноров, способных предоставить здоровые органы, наоборот падает. Согласно законам рынка спрос превышает предложение, а потому цена на органы растёт.

Достижения в сфере биотехнологий и клонирования пока не настолько значимы, чтобы создавать искусственные органы в промышленных масштабах. А потому активно прогрессирует торговля человеческими органами на чёрном рынке.

Сколько в среднем стоит человеческая почка, сердце, сетчатка? В этом видео приводятся примерные цены на самые «популярные» органы:

Украинцы будут отдавать органы бесплатно

В статье 4 проекта закона о трансплантации органов человека перечислены основные принципы трансплантации. Их немного, и среди них присутствует принцип бесплатности.

На практике данный принцип означает, что и для донора, и для реципиента орган будет бесплатным: донор не будет иметь права требовать оплату, а реципиент не будет должен платить за орган.

Проект закона предусматривает использование органов погибших людей, но при этом известно, что далеко не все органы умершего могут быть пригодными для трансплантации.

Закон ещё будет дорабатываться, но, если его примут, то уже с начала 2019 года многие украинцы могут оказаться бесплатными донорами.