На Арабатській стрілці борються за створення окремої об’єднаної територіальної громади

4 года назад 0

Жителі Арабатської стрілки ще у січні, перед остаточним затвердженням перспективного плану, зустрічалися з Юрієм Гусєвим та закликали дозволити створити тут окрему ОТГ. Мешканці Арабатської стрілки подали позов до суду на Херсонську облдержадміністрацію та Кабінет Міністрів.
  Люди проти об’єднання всього Генічеського району в одну громаду, бо прагнуть створити свою власну ОТГ – Стрілківську. Але обласна рада запланувала на цій території саме таку конфігурацію: “один район — одна громада”. Тож села Арабатської стрілки планують об'єднати з іншими 53-ма населеними пунктами району, де переважно займаються сільським господарством. І 29 квітня 2020 року Кабінет Міністрів України затвердив такий перспективний план Херсонщини.

Хоча з самого початку процесу децентралізації Щасливцевська та Стрілківська сільські ради намагалися створити окрему ОТГ саме в межах Арабатської Стрілки, адже це відповідає всім критеріям спроможності та вигідно місцевим жителям в усіх аспектах. Це курортний край і основний пріоритет тут — туризм.  Місцеві припускають, що у разі об'єднання з усім районом, потреби курорту не будуть пріоритетними.
Однак стикнулися з опором з боку обласної влади.

Петиція не спрацювала Люди не раз зверталися до керівництва області, але їх “не чули”.  А 15 травня 2020 року Щасливцевська сільська рада подала електронну петицію на сайт інтернет-представництва Президента України із запитом розглянути прохання місцевих жителів створити ОТГ. Але на сайті вона так і не з'явилася. Хоча, за регламентом, якщо петиція відповідає встановленим вимогам, то оприлюднюється протягом 2-х робочих днів з дня подання, або ж автору повідомляється про відхилення. Але ні того, ні іншого так і не сталося.

Є надія на президента Як нам розповів Щасливцевський сільський голова Віктор Плохушко, вони надіслали ще листа Президенту Володимиру Зеленському, з проханням допомогти громадам утворити окрему сільську ОТГ. Під цим листом з 9 по 12 червня у селах Арабатської Стрілки збирали підписи.

На території Щасливцевської сільської ради зібрали 1405 підписів з 1875 можливих, а Стрілківської — 776 підписів з 1100 наявних виборців. Тобто 73 відсотки виборців Арабатської Стрілки підтримують створення окремої ОТГ у складі сіл Щасливцеве, Генічеська Гірка, Стрілкове та селища Приозерне. 

Суд вирішить справу? Також Щасливцевська сільська рада подала позовну заяву до окружного адміністративного суду  Києва про оскарження розпорядження Кабінету Міністрів від 29 квітня 2020 року р.№474 – р щодо затвердження перспективних планів формування територій Херсонщини, а також з вимогою зобов’язати Херсонську ОДА розробити та подати на розгляд Кабміну зміни  перспективного плану в межах Генічеського району, де на території Арабатської Стрілки має бути передбачена ОТГ в складі сіл Щасливцевської та Стрілківської сільських рад. 

Окружний адміністративний суд міста Києва прийняв позовну заяву до розгляду, відкрив провадження у цій справі і призначив засідання на 7 липня.

“Тож з нетерпінням чекаємо 7 липня і маємо надію, що отримаємо позитивне рішення. Ми віримо, що шанс ще є. І будемо до останнього відстоювати своє право на добровільне об’єднання”, — додав сільський голова Віктор Плохушко.
Юлія Лук'яненко, ""Вгору"