На Херсонщині добровольців нагородили посмертно

4 года назад 0

У Херсоні вшанували пам'ять двох воїнів світла, котрі відділи свої життя за Україну у найважчі для неї часи — серпень 2014 року. Саме в цей час загинув легендарний командир добровольчого батальйону "Херсон" Руслан Сторчеус. Професійний юрист і батько трьох дітей поїхав обстоювати для них кращу долю у Революцію Гідності, а після її перемоги згуртував у Херсоні однодумців, щоб спільно давати відсіч проросійський провокаторам і сепаратистам.
З тих однодумців і сформувалося ядро батальйону спеціального призначення "Херсон", який після короткого вишколу виїхав на схід України. А його комбатом став саме Руслан Сторчеус, котрий не мав військової освіти — закінчив Херсонський державний університет, потім працював юристом. Тоді була дорога на Іловайськ із вантажем боєприпасів і засідка, в яку потрапив лейтенант Сторчеус та його водій Олексій Пешков — обох розстріляли проросійські найманці. Зараз Руслана Сторчеуса посмертно нагородили медаллю святого архістратига Михаїла, і вручили нагороду його батькові Олександру Сторчеусу на міській Алеї Героїв.
Та сама страшна дорога під Іловайськом стала останньою у житті для бійця херсонського батальйону Нацгвардії — кінолога Максима Баранова. Шість років тому у нього якраз народився син, і дружина благала його залишитися вдома, а не їхати на ротацію. Та молодий батько не міг залишити побратимів, і таки рушив у самісіньке пекло боїв — добровільно. Коли нацгвардійці виривалися з Іловайського котла, їх автоколону також обстріляли із засідки. Життя 22-річного Максима забрала ворожа куля, щойно він десантувався з машини й заліг, аби вогнем дати відсіч ворогові. Максима Баранова нагороджено орденом "За мужність" третього ступеня. Як і Руслана Сторчеуса — посмертно.
Сергій ЯНОВСЬКИЙ Голос України