На Херсонщині кавуни безпечні, зате дині отруйні

4 года назад 0

Придорожні та вуличні ринки на Херсонщині за лічені дні вщерть заповнилися баштанними — дозрівати на відкритому ґрунті саме почали кавуни й дині середньої стиглості, пише Голос України. На око, така смакота покупців задовольняє — і солодкі, і смачні.
Та фахівці Головного управління Держпродспоживслужби області підстрахувалися й відправили партію цих дарів ланів на експертизу до регіональної державної лабораторії імені професора Ценковського. І тут уже висновки експертів виявилися менш втішними.
До кавунів у них претензій не було — вміст нітратів становив усього одинадцять міліграм на кілограм, що майже у шість разів менше припустимої норми. А от з динями справи виявилися гірші: у двох з трьох наданих на дослідження зразків нітратів виявилося більше норми аж у чотири рази — 253 мг/кг! Відтак, дегустація подібних "делікатесів" могла б призвести до важкого харчового отруєння.
Тож фахівці нагадують: якщо вже купувати дари баштанів, то безпечніше це робити на офіційних ринках, де є лабораторія ветеринарно-санітарної експертизи для контролю якості такого товару. Й ризик купити щось "занітрачене" значно менший.
До речі, минулого року в роздрібній торговельній мережі краю саме через перевищення вмісту нітратів довелося заборонити реалізацію 90 тонн баштанних культур. І судячи з цьогорічних тенденцій, зараз до таких заходів теж може дійти.