На Херсонщині відбувся смачний фестиваль

3 года назад 0

У селі Кізомис на Херсонщині втретє відбувся фестиваль рибної юшки. Цьогоріч участь у ньому взяли 7 команд Білозерської та Станіславської територіальних громад.
Кухарі-учасники фестивалю готують свої страви на багатті. Вперше, розповідає організаторка заходу Альона Зелінська, свято юшки провели тільки для жителів Кізомису. А тепер, третій рік організовують фестиваль і запрошують кухарів з інших населених пунктів.
"Спочатку в нас була мета популяризувати культурну спадщину, а зараз ми не тільки хочемо її популяризувати, а й використовувати для економічного розвитку нашої громади, тому що культурна спадщина – це той інструмент, той досвід, який ми можемо використовувати для розвитку культурного туризму в нашій області", — говорить Альона Зелінська.
Станіславська територіальна громада – не вперше є учасниками фестивалю. Торік журі визнало їхню страву кращою. Сільський голова Іван Самойленко каже, все через те, що готують страву із риби, яку виловлюють у лимані.
"Особливість у тому, що в нас риба, яка є в юшці, вирощена із малька в Дніпро-Бузькому лимані. Там є різний сорт риби: судак, карась, короп, тарань, ребець, лящ, тому що різносортна риба дає кращий навар у бульйоні юшки і тому наша юшка станіславська – найкраща", — розповів Іван Самойленко.
Кізомиська команда цьогоріч вперше бере участь у конкурсі. Віра Млавець має майже 30-річний кулінарний досвід, працює у дитячому садку. На фестивалі разом зі своєю свахою готують юшку за рецептом, який передавався з покоління у покоління. Говорить, з прадіда, діда і так далі — це в родині рецепт однаковий, це справжня юшка з різної риби, з соком томатним, льок роблять.
Оцінюють страви учасників і їх презентацію члени журі. Переможцями стануть кухарі, які наберуть найбільше балів за смакові якості, візуальну та творчу презентацію. Серед суддів сьогодні учасник проєкту «Мастер-шеф» херсонец Руслан Лучков. Говорить, для нього найважливіший аспект – смак страви. Оцінюватиме юшку, її смак, презентацію, як людина готувала, скільки видів риби використала, де ця риба була виловлена чи її придбали.

За результатами оцінок журі цього року кращою визнали страву кухарів з села Правдине.
За матеріалами Суспільне. Херсон.