На Херсонщині відреставрують легендарний маяк

4 года назад 0

Державна установа Держгідрографія відреставрує маяк на Херсонщині на острові Джарилгач, відомий як маяк Ейфеля. Таке рішення було прийнято керівництвом установи. Зараз готується технічне завдання та складається кошторисна документація.
Про це розказав виконувач обов'язків директора Держгідрографії Дмитро Падакін: " Ми вирішили вкласти гроші і відреставрувати маяк, причому він буде діяти і відповідатиме усім стандартам гідротехнічних споруд ".
Джарилгацький маяк знаходиться у підпорідкуванні ДУ Держгідрографія, ідеї його відновити були, але до цього часу нічого зробити не могли — споруда вважалася списаною: " Їі списали, коли на острові встановили новий маяк у вигляді водонапірної башти. Добре, що хоч зруйнувати не змогли, бо все ж таки це — пам'ятка архітектури ", — розповідає архітекторка-реставраторка, волонтерка агітпотягу "Труханівська січ" Олена Іванова .
Вперше спільнота волонтерського потягу " Труханівська січ" потрапила на Херсонщину 2017 року. Тоді і відбулося знайомство із островом Джарилгач та маяками, розташованими на ньому. Для відвідувачів башта була відкрита до 2005 року
Олена розповідає, що всі були вражені, як така історична споруда знаходиться в занедбаному стані: "Ми там побачили жахливий стан маяка, а поряд — природа, джерело. І був тоді публічний розголос. Тому ми вирішили допомогти зберегти цю пам"ятку історії і почали вивчати ситуацію ".
Щоб розібратися у всіх юридичних тонкощах, бо маяк то намагалися перенести вглиб острова, то передавали на баланс Скадовській райдержадміністрації, знадобилося три роки, — говорить Олена. І врешті врешт питання вирішено — Джаригацький маяк відреставрують. " Це реально. Ми, до речі, провели еспертну оцінку спільно із віцепрезидентом Національної спілки архітекторів Григорієм Духовічним, він — міжнародний експерт. І є рішення, як відновити маяк. Тобто є технічне рішення, треба лише юридичне. "
Реставраційні роботи будуть не складними, — розповідає в.о.директора ДУ Держгідрографія Дмитро Падакін. У роботі використовуватимуть сучасні матеріали. Головне — зберегти форми. Після проведеня всіх відновлювальних робіт, на маяк перенесуть світлооптичне обладнання та радіоелектроніку. " Ми хочемо, щоб маяк не лише радував туристів, а й виконував свою головну функцію — забезпечував безпеку суднопластва, для чого власне він і був призначений ", — говорить Дмитро Падакін.
Після реставрації маяка Ейфеля на острів Джарилгач хлине потік туристів, — переконана Олена Іванова. Головне, щоб для цього були створені всі умови. Але то вже, на її думку, — відповідальність місцевої влади.
Начальник управління туризму і курортів Херсонської облдержадміністрації Микола Шаповал розповів, що по Джарилгацькому маяку у березні 2020-го року було навіть винесене окреме доручення. Ситуацію вивчали, розбирали, радилися… А наприкінці травня отримали листа, у якому Держгідрографія повідомила про рішення відреставрувати маяк і відновити його роботу.
Звісно, ми зацікавлені у цьому, бо це — пам'ятка історії не лише місцевого значення. Стосовно облаштування території, наведення там ладу, питання дещо складніше, ніж ми розраховували, бо територія острова поділена: частина належить національному парку, частина — лісогосподарству. Але ми зараз вивчаємо це питання і, думаю, знайдемо консолідоване рішення".
Волонтери вважають, що ідеальним рішенням цього питання було б створення музею маяків, з відповідно облаштовнаною територією, — говорить архітекторка-реставраторка, волонтерка агітпотягу "Труханівська січ" Олена Іванова: " Щоб інфраструктура була, щоб можливо було в туалет сходити і сміття викинути, щоб срачу не було ".
Роботи ж з відновлення маяка розпочнуться, як тільки всі необхідні документи будуть оформлені, — запевняє в.о. директора Держгідрографії Дмитро Падакін: " Зараз ми розробляєм проєкт, закладемо його у фінплан і, я думаю, до кінця 2021 року, десь вересень-жовтень ми завершимо всі роботи із відновлення Джарилгацього маяка ".За матеріалами Суспільне. Херсон