На Херсонщині вирощують рис

4 года назад 0

Про це розказали в Інституті рису у селі Антонівці Скадовського району Херсонської області.
Традиції вирощування цього злаку в Україні були закладені ще на початку минулого століття, розповідає директор інституту рису, доктор економічних наук Володимир Дудченко. За його словами, рис в Україні почали вирощувати ще в 30 роки минулого сторіччя. У період з 1933 по 1937 його вирощували не в Херсонській, а в Миколаївській області. Там була створена станція рисівництва.
" Херсонська область вирощувала рис в трьох районах: Каланчацькому, Голопристанському та Скадовському. Культура рису в Україні має свою специфіку. Всі ми звикли, що рис з азійських країн висаджують розсадою, в Україні рис вирощують безпосередньо прямим посівом, зерновими сівалками ", — говорить Володимир Дудченко.
Інститут рису – науково-дослідницький заклад, який спеціалізується на рисовій культурі. До його складу входять відділи селекції, технології, економічного аналізу, лабораторія агрохімічних аналізів, говорить Володимир Дудченко. Рис — тропічна рослина, та в інституті створюють сорти, найбільш пристосовані до українських кліматичних умов. Селекція – складний процес, продовжує чоловік: " Тут ми знаходимося на вегетаційному майданчику відділу селекції, де відбувається гібридизація, підбираються батьківські пари з тими злаками, які ми хочемо отримати в майбутніх сортах ".
Рисовий сезон, зважаючи на погодні умови в Україні, обмежений, — каже Володимир Дудченко. У квітні ще бувають морози, врожай чекають у вересні. Рисове поле під Антонівкою займає 190 гектарів: " Воно призначене для високих категорій, тобто розсадники розмноження першого-другого року. І супереліти. Ми стоїмо зараз на полі, де висіяний сорт віконт. На 15 вересня на цьому полі вже буде збиратися врожай ".
Сорт рису , який тут вирощують, є високоврожайним та може давати 12 тонн з гектара. Сорт популярний в Україні, і не тільки. Цьогоріч його чекають в Казахстані. Замовили 120 тонн , — говорить Володимир Дудченко. Рис, який виростили в інституті проходить обов’язкову сертифікацію.
" Найголовнішим і першим насіннєвим документом є сертифікат, що засвідчує сортові якості насіння державного зразка. Зараз вони з голограмами, колір змінюють, щоб їх не можна було підробити. Приїжджає до нас інспектор і обходить всі насіннєві поля. І коли вони видають нам такі сертифікати, це означає, що ми можемо проводити насінництво тієї чи іншої культури ", — розповідає агроном з насінництва Світлана Яремчук.
На зернотоку рис сушать. Про процес підготовки рису до експорту розповів головний технолог з переробки та зберігання зерна Микола Мусійчук: " На рисовому заводі є дві лінії по переробці рису. У проміжний бункер потрапляє рис-сирець, і перероблюється. З центрифуги потрапляє на великі шліфувальні машини ".
Щоб отримати тонну очищеного рису витрачається близько 50 хвилин. Зараз на заводі у мішках залишки минулорічного врожаю. Микола Мусійчук каже, найближчим часом планується модернізація рисового заводу.
За матеріалами Суспільне. Херсон