На Херсонщині влада вживає заходів з профілактики гіпертонії

4 года назад 0

Згідно з наказом Департаменту здоров’я Херсонської облдержадміністрації протягом вересня в Херсонській області проходить місячник профілактики серцево-судинних захворювань. Його мета: покращити рівень поінформованості населення області з питань профілактики серцево-судинних захворювань.
Артеріальна гіпертензія (гіпертонія) – це патологічний стан організму, що проявляється стійким підвищенням артеріального тиску: систолічного – до 140 мм. рт. ст. і вище, діастолічного – до 90 мм рт. ст. Підвищений артеріальний тиск без належного лікування може призвести до інфаркту, інсульту, ниркової чи серцевої недостатності, погіршення зору та інших ускладнень.
Хвороба часто протікає безсимптомно і значна кількість населення навіть не підозрює її наявності у себе. Якщо на прийомі у лікаря АТ ≥ 140/90 мм рт.ст., і такий рівень підтверджується як мінімум двічі протягом місяця на окремих візитах, це свідчить про артеріальну гіпертензію незалежно від віку.
Симптоми артеріальної гіпертензії:
• Підвищений тиск (верхня межа — 140 мм.рт.ст., нижня – 90 мм.рт.ст.);• Головний біль (найчастіше в потиличній чи тім’яній частині);• Періодичний шум у вухах, потемніння в очах та запаморочення;• Біль у ділянці серця;• Підвищене серцебиття (понад 90 разів на хвилину в спокійному стані);• Відчуття задухи.
Велику роль у розвитку гіпертонії відіграє спадковість. Також до факторів ризику появи відносять стать (частіше у жінок), вік (більше 50 років) і рівень загального холестерину. Ризик зростає, якщо пацієнт веде малорухливий спосіб життя, має ожиріння, ранній початок серцево-судинних захворювань у членів родини, доклінічні прояви атеросклерозу, знижену функцію нирок, вживає надмірну кількість солі, переживає психоемоційний стрес.
Профілактика артеріальної гіпертензії проста і складна водночас. Проста, бо не вимагає чогось надзвичайного, рідкісних ліків чи дорогих процедур, але складна, адже людині, що прагне мати нормальний артеріальний тиск, треба суттєво змінити свій спосіб життя, а саме:
— кинути курити та вживати алкоголь;- приділяти час раціональній руховій активності;- підтримувати нормальну масу тіла;- їсти менше солі (до 1 чайної ложки на добу);- регулярно проходити профілактичні медичні огляди і виконувати рекомендації лікаря.

Херсонський обласний центр громадського здоров’я