На ID-карту можна буде отримати електронний підпис

4 года назад 0

Відтепер на ID-карту кожен українець може отримати Кваліфікований електронний підпис. За допомогою такої карти можна буде користуватися державними електронними сервісами.

Про таку можливість розповіли під час презентації нової послуги, запровадженої Міністерством внутрішніх справ та Державною міграційною службою, передає «Закон і Бізнес» з посиланням на прес-службу Кабміну.

Міністр внутрішніх справ Арсен Аваков сказав, що ID-карта видається на основі Єдиного державного реєстру та має надійний захист, містить біометричні дані та дані обміну між всіма реєстрами.

«Сьогодні ми презентуємо ID-карту, як носій електронного підпису. Це можливе зчитування даних всіма операційними системами, перевірка достовірності даних, інструмент автоматизованої ідентифікації та використання у якості надійного захисту за рахунок електронного підпису. Це означає, що ви можете користуватися електронними сервісами. Як державного органу, так і бізнесу. В тому числі реєструвати бізнес. З сьогоднішнього дня електронний підпис на ID-карту можна отримати безкоштовно», — зазначив очільник МВС.

Він також додав, що першим, хто скористався новим сервісом МВС, став Президент України Володимир Зеленський, який отримав кваліфікований електронний підпис (КЕП) на чіп ID.

Послуга доступна для усіх громадян України, які досягли 18-річного віку. Термін дії сертифікатів ключів КЕП становитиме 2 роки. Наразі послугу можна отримати двома способами:

— одразу після отримання нової ID-картки – у територіальному підрозділі ДМС за місцем реєстрації особи;
— записати на раніше видану ID-картку – у будь-якому територіальному підрозділі ДМС, незалежно від місця реєстрації.

Для запису КЕП на чіп ID-картки знадобиться PIN-код, який особисто вказується власником ID-картки під час її отримання. Оформлення КЕП та внесення його на чіп ID-картки не є обов’язковим і здійснюється за бажанням.