На острові Джарилгач працює безкоштовний екокемпінг для учасників АТО/ООС

4 года назад 0

Військові, учасники АТО/ООС і волонтери мають змогу поїхати у реабілітаційний екокемпінг на острів Джарилгач поблизу курорта державного значення міста Скадовськ Херсонської області.
Це найбільший острів України та найбільший безлюдний острів Європи. Протяжність — 42 км. Через бірюзовий колір води у сонячну погоду Джарилгач деколи називають українськими Мальдівами. Там немає бамбукових бунгало й не ростуть кокосові пальми, але загалом — схожість є. І саме тут у 2017 році було створено Волонтерський опорний пункт — ВОП «Душа півдня» — кемпінг для відпочинку та оздоровлення воїнів і волонтерів разом з їхніми родинами. Ініціатори створення «Душі півдня» — миколаївські волонтери.
Цього року організатори готуються до відкриття четвертого сезону. Зокрема облаштовують територію табору, встановлюють дерев’яні будиночки, які у міжсезоння зберігаються на базі Джарилгацького лісництва державного підприємства «Скадовське досвідне лісомисливське господарство». Транспорт для перевезення будматеріалів також надало лісництво. Для розбудови табору на острів приїхало 15 людей.
— У середньому ми приймаємо близько 200 осіб. Через карантин у 2020 році сезон буде коротшим, ніж у попередні роки, та триватиме близько 2 місяців. Проте цього року в нас є можливість забезпечувати відпочивальників наметами, тому зможемо прийняти майже вдвічі більше людей, — розповідає організатор волонтерського опорного пункту «Душа півдня» Олександр Діордієв . — Наш проєкт є соціальним, тому учасники АТО/ООС мають змогу відпочивати абсолютно безоплатно. Хіба що треба купувати газ для приготування їжі на плиті, бензин для генератора тощо.

Для тих, хто не встигає купити провіант, організатори обіцяють знайти все необхідне. Обов’язково радять узяти каремат, спальний мішок та особистий посуд. Ще одним непорушним правилом табору є прибирання. Все сміття відпочивальники повинні вивезти назад на материк. Адже важливо не лише оздоровлювати людей, але й зберігати природу заповідника в чистоті.

Географічних обмежень для охочих потрапити на острів Джарилгач немає. Єдине, що потрібно — зареєструватися.

Телефон для попереднього бронювання: 067-284-73-21.

Наталія Задверняк

АрміяInform