На роковини Шевченка херсонці заспівали «Реве та стогне Дніпр широкий» (відео)

6 лет назад 0

День Народження геніального українського поета, митця й борця за свободу України Херсонщина відзначила урочистим мітингом на площі біля погруддя Тараса Григоровича Шевченка.

На заході зібралася велика кількість людей: молодь і студентство, військові, громадські діячі та активісти, представники різних національних меншин, поети та письменники Херсонщини й представники обласної та міської влади. Адже значення постаті Тараса Григоровича Шевченка — поета, прозаїка, художника, який відкрив для української нації двері в майбутнє — важко переоцінити. Він є гарантом нашої вічності. 

 

Голова обласної державної адміністрації Андрій Гордєєв, присутній на урочистому мітингу, зазначив:

«Тарас Григорович Шевченко завжди з нами. Його вірші, як молитва, на вустах бійців на Сході України, всіх, хто стояв на Майдані за світле й мирне майбутнє держави, волонтерів. Він – справжній Пророк українства, яке скрізь століття історії не зупиняється доводити світовій спільноті власну самобутність, незламність, нескореність і незалежність».

На честь великого поета й патріота під час заходу звучали вірші його й про нього у виконанні херсонської поетеси Любові Пронько, «Заповіт» Тараса Григоровича, продекламований різними мовами у виконанні учнів Херсонської загальноосвітньої школи І і ІІ ступенів №16 із вивченням мов національних меншин.

(відео доступне за посиланням на фейсбук — https://www.facebook.com/oblradaks/videos/569459713484024/  )

«Реве та стогне Дніпр широкий». Із цих слів із поеми «Причинна» розпочинається «Кобзар» великого Тараса. З цих слів йде початок  Шевченка, як поета. Так і прості, доступні і водночас геніальні рядки стали відомою народною піснею.

Особливо зворушливо прозвучало виконання всім Майданом цієї пісні у вечірні хвилини 18 лютого 2014 року. Саме тому у Херсоні цьогоріч було вирішено започаткувати нову традицію – в День Народження Тараса Григоровича Шевченка всім разом, як тоді на Майдані, великим спільним хором, співати саме цю пісню, аби її почув величний Дніпро і підхопила вся Ненька Україна.

за інф. Якуніна Ганна, Управління інформаційної політики ХОДА