Найвидатніші відкриття медицини у 2018 році

5 лет назад 0

Поки весь світ спостерігав за підкоренням космосу SpaceX, вчені досягли феноменальних висот в медицині, завдяки яким в недалекому майбутньому покращиться життя мільйонів людей на Землі. Про найвизначніші досягнення вчених у сфері медицини у 2018 році читайте у матеріалі "Прямого".

На 3D принтері надрукували роговицю людського ока

Вчені Ньюкаслського університету вперше в історії створили рогівку для людського ока методом тривимірного друку.

Це означає, що така техніка може бути використана для створення необмеженого запасу рогівки. Зараз їх завжди мало для пересадки, але, тим не менше, кожен рік близько 10 мільйонів людей потребують пересадки рогівки для відновлення зору, а ще 5 мільйонів страждають від повної сліпоти через пошкодження рогівки внаслідок опіків, порізів або хвороб.

Вчені взяли стовбурові клітини від здорового донора рогівки, на основі яких створили спеціальний розчин, що підходить для друку.

За допомогою простого і дешевого 3D-біопринтера вчені успішно зуміли надрукувати форми, які максимально нагадують людську рогівку. На друк пішло менше 10 хвилин. Після чого стовбурові клітини стали рости, створюючи справжню рогівку.

Вчені також продемонстрували, що можуть створити рогівку, відповідну унікальним характеристикам пацієнта.

Діагностика патологій на рентгенівських знімках зі смартфону

Вчені Стенфордського університету створили мобільний додаток на основі штучного інтелекту для діагностики захворювань з рентгенівських знімків. За лічені секунди новий алгоритм зчитує рентгенівські знімки грудної клітини і може виявити до 14 патологій так само як і рентгенологи, в більшості випадків.

Алгоритм, що отримав назву CheXNeXt, є першим, який одночасно оцінює рентгенівські знімки для безлічі можливих захворювань і повертає результати, які узгоджуються з показаннями рентгенологів, йдеться в дослідженні.

Вчені навчили алгоритм виявляти 14 різних патологій: для 10 захворювань алгоритм виправдав очікування; для трьох — ще не настільки ефективно працює, порівняно з рентгенологами; і лише в одному випадку алгоритм перевершив експертів.

Мета полягає в тому, щоб в кінцевому підсумку використовувати ці алгоритми для надійного та швидкого сканування широкого спектру медичних обстежень на основі зображень на наявність ознак хвороби без залучення професійних радіологів. Технологія могла б зрештою служити як високоякісна цифрова "консультація" для регіонів світу, позбавлених кваліфікованих рентгенологів.

Алгоритми, такі як CheXNeXt, можуть одного дня прискорити догляд, дозволяючи лікарям первинної допомоги швидше приймати обґрунтовані рішення про рентгенівську діагностику, не чекаючи радіолога.

Виявити рак на ранніх стадіях відтепер можливо простим аналізом крові

Для багатьох видів раку діагностика — довгий і складний процес. Новий аналіз крові CancerSEEK має потенціал для виявлення восьми типів раку з одного зразка крові.

Вчені медичної школи Університету Джонса Хопкінса в Балтиморі, штат Меріленд, у новому дослідженні виявили, що аналіз крові продемонстрував високу чутливість і специфічність для виявлення раку у більш ніж 1000 осіб із захворюванням.

В усьому світі рак залишається однією з провідних причин смерті. Підраховано, що до 2030 року кількість смертей від раку зросте з 8 до 13 мільйонів.

Рання діагностика є ключем до зниження смертності від раку; чим раніше захворювання діагностується, тим вище шанси на успіх лікування.

Проте, дослідники Джонса Хопкінса вважають, що CancerSEEK може наблизити нас до швидкого, простого способу виявлення раку на ранніх стадіях.

Вакцина від раку

Дослідники Стенфордського університету розробили препарат, який продемонстрував дійсно відмінні результати в боротьбі з раком. Вченим вдалося вилікувати майже 100% піддослідних мишей. На даний момент уже випробовують ці ліки на людях.

Нові ліки є комбінацією двох препаратів. Як відзначають дослідники, введення невеликої кількості засобу безпосередньо в щільні тканини пухлини у мишей допомагало усунути всі сліди раку в організмі тварин, включаючи віддалені необроблені метастази.

Дослідники вважають, що місцеве застосування дуже малих доз препаратів може служити швидкою і відносно недорогою терапією раку, яка навряд чи викличе несприятливі побічні ефекти, які часто спостерігаються при імунній терапії.

Пропонований метод оснований на реактивації специфічних для раку Т-клітин шляхом ін'єкції безпосередньо в пухлинний ділянку мікроскопічних доз двох агентів.

Результати у 90-97% були отримані при дослідах з мишами, що мали лімфоми, пухлини молочної залози, товстої кишки, а також меланоми. Разом з тим, коли у піддослідних мишей одночасно було кілька різних типів раку, наприклад, лімфома в двох ділянках організму і рак товстої кишки в третьому ділянці, то терапія була ефективна тільки проти пухлини одного типу.

Диво-порошок для лікування пневмонії та кістозного фіброзу

Такі легеневі інфекції, як пневмонія (астма) або кістозний фіброз (муковісцидоз) , викликані бактерією синьогнійної палички (Pseudomonas aeruginosa) або іншими бактеріями, призводять до значної захворюваності та смертності, частково внаслідок розвитку мультирезистентності (імунітету) до антибіотиків.

Вчені винайшли літичні бактеріофаги (тобто віруси, які спеціально вбивають бактерії) , що можуть полегшувати легеневі інфекції, проте їх клінічне застосування ускладнюється труднощами з доставкою активних фагів до найглибших частин легенів.

Але вчені створили спеціальні полімерні мікрочастинки що допомагають бактеріофагам осідати по всій площі легень. Коли людина вдихатиме сухий порошок мікрочастинки доставлять активні фаги до потрібних областей легень.

Мікрочастинки з бактеріофаговим навантаженням ефективно знижували загострення інфекцій, викликаних синьогнійною паличкою, зокрема запалення кістозного фіброзу, а також рятували мишей від смерті від пневмонії. Ці полімерні мікрочастинки можуть стати проривом у лікуванні легеневих інфекцій.