Науковці нагадали про шкоду сидячого способу життя

6 лет назад 0

Представники наукового товариства з Мілана вважають, що сидячий спосіб життя несе небезпеку для здоров'я. Також експерти встановили, що навантаження на м'язи ніг зменшує ризик розвитку розсіяного склерозу, атрофії спинного мозку, а також низки аналогічних хвороб.

Регулярне фізичне навантаження на ноги зменшить прогрес перелічених захворювань, якщо вони вже почали проявлятися.

Для отримання відомостей вчені провели експеримент за участю піддослідних гризунів. Дослідження тривало 28 днів. Організатори зафіксували гризунів в клітці так, що вони могли рухатися лише на передніх лапках. При цьому у них був нормальний раціон, і не було стресів. Також була залучена контрольна група мишей для порівняння показників.

Коли цей етап дослідження завершився, експерти вивчили зону головного мозку гризунів, яка відповідає за нові нейронні з'єднання в період усього циклу життєдіяльності організму.

З'ясувалося, що коли задні лапи малорухливі, на 70% зменшується чисельність нервових стовбурових клітин. Деякі нейрони не могли до кінця дозріти.

Таким способом було встановлено, що фізичні навантаження на ноги запускають певні сигнали, які стимулюють вироблення здорових нервових клітин.

Коли фізичної активності недостатньо, тканини недоотримують кисень, в результаті чого в нейронах погіршуються обмінні процеси. Також погіршується активність гена CDK5Rap1 і інших генів через що мітохондрії не можуть нормально функціонувати.

Проведене дослідження доводить, що потрібно регулярно займатися фізичною активністю, яка не тільки поліпшить фізичний і емоційний стан, а й знизить ризик розвитку небезпечних хвороб.