Названо роботу, яка є гіршою для здоров’я, ніж сидяча

7 лет назад 0

Сидячий спосіб життя є одним з головних факторів ризику серцево-судинних захворювань, діабету, ожиріння, пухлин і цілого ряду інших недуг, що неодноразово підтверджувалося великою кількістю досліджень. Однак це зовсім не означає, що стояча робота, яка вимагає від людини весь час перебувати на ногах, є більш корисною для здоров'я.

Навіть навпаки, вчені з Work & Health в Канаді з'ясували, що ті люди, які весь день проводять на ногах, в два рази частіше стикаються з хворобами серця в порівнянні з тими, кому доводиться тривалий час сидіти, повідомляє newsyou.info.

Такими є результати спостережень за участю  7 320 осіб,  що мають стоячу і сидячу роботу, які тривали протягом 12 років. На момент початку цих спостережень ні у кого з їх учасників не було хвороб серця.

Цікаво, що якщо розділити результати дослідження за статевою ознакою, то вони будуть відрізнятися. Зокрема, чоловіки, що мають стоячу роботу, на 39% рідше стикаються з хворобами серця в порівнянні з тим представниками сильної статі, які більше сидять, але тільки в тому випадку, якщо вони роблять перерви і сідають. З іншого боку, жінки зі стоячою роботою на 80% частіше стикаються з хворобами серця в порівнянні з тими, хто протягом дня переважно сидить.

Вчені з'ясували, що люди, які тривалий час стоять на ногах, частіше стикаються з хворобами серця, проблемами зі спиною, а жінки  частіше переносять спонтанні аборти. У стоячому положенні кров постійно рухається в нижню частину тіла, тобто в ноги, через що на серце лягає додаткове навантаження по поверненню крові наверх.

Ці висновки особливо важливі на тлі бажання керівництва багатьох передових компаній впроваджувати так звані столи для стоячій роботи, які будуть спонукати співробітників підніматися з крісел.

У зв'язку з цим експерти рекомендують людям, які мають переважно стоячу роботу, робити перерви і сідати для того, щоб запобігти ризику розвитку інфарктів і інсультів.