Небезпечні дачні причали під Херсоном

4 года назад 0

У Херсоні знову загострилася проблема дачних причалів пониззя Дніпра, де теплоходи й баркаси висаджують членів садівничих товариств.
Впродовж останніх років їх майже перестали підтримувати у нормальному стані, і контролюючі органи чомусь перестали це помічати та вживати належних заходів. Аж доки не «збунтувалися» команди пасажирських суден, які виконують ці перевезення.
«До мене вже звертаються капітани річкових теплоходів із попередженням: якщо дачні причали не приведуть до ладу, наступної навігації вони відмовляться до них швартуватися й висаджувати людей з міркувань безпеки суден та пасажирів. І вони праві: адже з більш ніж півсотні таких причалів у хорошому стані знаходиться заледве десята їх частина. Інші потребують капітального ремонту чи навіть заміни.
Тому підприємство вже звернулося до міського управління дорожньої, транспортної інфраструктури і зв’язку з пропозицією створити комісію за участю голів садівничих товариств, аби вирішити подальшу долю цих старих причалів», – коментує директор комунального підприємства «Херсонкомунтранссервіс» Павло Ткаченко.
У КП «Херсонкомунтранссервіс» згодні, що капремонту причалів за свої гроші більшість об’єднань дачників вочевидь «не потягне» – дорого. Тому вважають, що причали треба брати на баланс міста, й відновлювати їх за умов солідарного фінансування, тобто спільно. Іншого виходу немає, оскільки неможливість пільговиків дістатися до своїх «фазенд» викличе соціальний вибух. І прийдуть обурені дачники з’ясовувати стосунки якраз до мерії. Якщо ж причали стануть комунальними, і в них будуть вкладати гроші, то модернізувати їх мережу можна порівняно швидко.
Ідеальний варіант такої споруди – понтон з спеціального надміцного залізобетону, які виготовляють на херсонському судозаводі «Паллада» ще з 2007 року. Їх замовляють підприємства й приватні особи Києва, а один 42-метровий причал навіть стоїть на Босфорі біля Стамбула – він розрахований на прийом великих прогулянкових катамаранів.
І тільки садівничі кооперативи Херсона з самого початку програми спорудження понтонних причалів не замовили для себе жодного такого. А час спливає, існуючі причали гниють, та стають дедалі не безпечнішими. Чого чекаємо: катастрофи із загибеллю людей?
Сергій ЯНОВСЬКИЙ Новий день