Окуляри чи лінзи — от у чому питання

7 лет назад 0

Це раніше при…

Проте досі точаться суперечки: що таки краще — лiнзи чи окуляри?

— Нині розподiл приблизно такий: 30-40% людей, якi мають проблеми iз зором, користуються лiнзами, а решта носять окуляри. Це пов'язано, насамперед, з тим, що лiнзи вимагають певного догляду, вони є дорожчими у використаннi (людина витрачається на розчин, а також на самi лiнзи, якi тепер є навiть одноденними — тобто, кожен день треба дiставати нову, свiжу лiнзу), — каже Наталія Кубрак, лiкар-офтальмолог.

Але з погляду ефективностi, лiнза все-таки має переваги. Вона дає максимально чiтке зображення, наближене до природнього. Натомiсть, наскiльки б правильно не були пiдiбранi окуляри, вони не дозволяють досягнути оптично iдеального  зображення. До того ж, окуляри можуть запотiвати, залишати слiди на перенiссi, в них неможливо займатися спортом.

— А якi недолiки є у лiнз?

— Вони вимагають часу для звикання. Скажiмо, перший день їх можна носити лише годину, наступного дня — удвiчi довше, i так щодня треба збiльшувати час звикання. По-друге, вони вимагають ретельного догляду, iнакше можна занести в око iнфекцiю. По-третє, вони не є методом лiкування. Це лише корекцiя зору, яка дозволяє коригувати гостроту зору. I, нарештi, для багатьох психологiчно важким є сам процес вставляння лiнзи на око.

Часом око не сприймає розчин, в якому зберiгаються лiнзи (вiдомi випадки алергiї). Дуже рiдко — менш нiж в 1% випадкiв — є повна непереносимiсть лiнз внаслiдок особливостi побудови рогiвки.

До того тж, є певнi протипокази для носiння лiнзи. Це запальнi захворювання ока, алергiя, гайморити та ситусити (оскiльки мiж оком та носом є слiзний канал, при набряку виникає застiй сльози, вони починає "цвiсти", тобто, розвивається патогенна мiкрофлора, що може спричинити запаленнi в оцi), робота з хiмiчними реактивами, пилом.

— Як довго можна носити лiнзу, не знiмаючи її?

— Залежно вiд типу. Так, одноденнi розрахованi на свiтловий день, а деякi селiкон-гiдрогелевi можна носити 2 тижнi поспiль чи мiсяць, не знiмаючи навiть вночi. А от жорсткi лiнзи необхiдно знiнати на нiч, а час вiд часу їх треба кип'ятити.

До речi, за кордоном розповсюдженим є змiшаний варiант, коли, наприклад, протягом робочого тижня людина носить окуляри, а на вихiднi, коли є якийсь активний вiдпочинок, користується лiнзами. Або ж навпаки — на роботi вдягає лiнзи (адже є такi, якi змiнюють колiр очей), а вдома — окуляри.