Олександр Адамчик пропонує звільнити Херсонщину від «бомби» сповільненої дії

5 лет назад 0

Екс-заступник губернатора Херсонської обласної державної адміністрації, депутат Херсонської обласної ради Олександр Адамчик, вітаючи всіх з Всесвітнім днем охорони довкілля на сторінці у Фейсбук, зауважив:

Вітаю зі святом усіх тих, хто стоїть на сторожі екології!
Коли перетинаєш кордон нашої області бачиш табличку «Екологічно чиста область»

Але разом з тим Херсонщина має високі показники по онкологічним захворюванням. І обласна рада прорахувала на програму боротьби з онко-захворюваннями понад 500 млн. грн на наступні 5 років.

У цьому році вже реалізована перша частина програми, закуплено за 46 млн. грн лінійний прискорювач та за 26 млн. грн комп’ютерний томограф.
Звісно це добрі наміри, але це боротьба з наслідками, а не з причинами.

У нашій області налічується тільки 4 офіційних непридатних для подальшого використання могильника пестицидів, на яких загалом накопичилось 1914,282 тонни пестицидів та отрутохімікатів.

З цих захоронень отрута проникає у грунтові води, розмивається дощами та випаровується у повітря і саме пестициди є одним з чинників, які приводять до онкозахворювань.

Проте на вирішення цієї проблеми у 2019 році з обласного бюджету заплановано усього 4,4 мільйони гривень з 100 необхідних.

Я вважаю, що обласна рада, райони та держава мають виділяти кошти не тільки на боротьбу з наслідками, а й на боротьбу з причиною захворювань. Це не такі великі гроші, щоб назавжди очистити область від бомби сповільненої дії. Діти та онуки будуть нам вдячні за це!

У Міністерстві екології є відповідна програма з утилізації хімікатів, яка потребує нашої з вами співучасті на всіх рівнях.

Розпочнемо процес очищення області разом!