Паперові рецепти незабаром стануть електронними

5 лет назад 0

Фахівці пояснили, як будуть працювати медичні нововведення.

Запровадити електронний рецепт у МОЗ планували ще в травні 2018 року, але щось пішло не так, і «з технічних причин» його запустити не вийшло. Керівництво МОЗ запевняє, що все вийде, і він почне працювати вже в другій половині 2019 року.

Сімейні лікарі, терапевти, педіатри отримають доступ до електронної системи охорони здоров'я і почнуть виписувати віртуальні рецепти та лікарняні. Є принаймні три важливих запитання про те, як це буде працювати.

  • Як будуть виписувати електронні рецепти?

Механізм, за словами чиновників МОЗ, такий: лікар вказує найменування діючої речовини препарату, дозування, правила прийому, термін дії рецепта, який передається в центр обробки даних. Потім ставить свій електронний підпис під рецептом, і пацієнт отримує SMS-код.

У рецепті також буде вказано ПІБ пацієнта, номер його амбулаторної картки, яка містить інформацію про захворювання, діагноз та історію лікування пацієнта з усіма необхідними даними в системі e-Health.

  • Як видаватимуть ліки в аптеці?

Після того як лікар поставить свій електронний підпис на бланку електронного рецепта, пацієнту приходить SMS-код на телефон. Потім пацієнт показує цей код фармацевту і купує свої ліки.

У загальній базі лікар зможе бачити всю історію призначень препаратів і контролювати, які купували ліки.

  • Яка вигода для пацієнта?

З лікарями все більш-менш зрозуміло — медики будуть менше витрачати часу на паперову тяганину і зможуть контролювати процес лікування. Але і пацієнти своєю чергою також отримають низку переваг.

По-перше, відпадає необхідність розбирати докторські каракулі, які давно стали анекдотами. По-друге, пацієнти зможуть побачити список лікарських препаратів у рецепті і підібрати аналоги, які підходять за ціною. Також там буде видно список препаратів, з якими взаємодія призначених ліків протипоказана. По-третє, пацієнт зможе передавати дані про лікування через персональну медичну карту.

Окрім електронних рецептів, мають з'явитися і електронні лікарняні. Від 2019 року електронна система охорони здоров'я дозволить контролювати весь процес отримання лікарняного листа як лікарями, так і роботодавцями.

Згідно з проектом, лікар зможе видавати електронний лікарняний з будь-якого пристрою: комп'ютера, планшета, смартфону. Електронний лікарняний будуть відкриватия відразу ж після встановлення лікарем тимчасової непрацездатності.