Паспорти у формі книжечки залишаються дійсними — проект

5 лет назад 0

Після переходу на карткову форму посвідчення особи в законодавстві виникла прогалина щодо долі раніше виданих паспортів. Чи буде він і надалі посвідчувати особу й підтверджувати громадянство України?

Як зазначають у Кабінеті Міністрів, наразі українці вже отримали близько 3 млн посвідчень-карток із чипами та 13 млн біометричних закордонних паспортів. Проте левова частка громадян дотепер послуговується внутрішніми паспортами старого зразку. Про це повідомляє "ЗіБ".

Урядовий проект закону «Про паспорт громадянина України у формі книжечки» (№10311) передбачає, що такі документи, якщо вони були дійсними на момент прийняття цього закону, будуть чинним до закінчення строку дії. Проте в них не можна буде вклеїти фото по досягненні 25 та 45 років. За такої ситуації їх замінюватимуть на картки із чипами.

Також визначені інші випадки, коли заміна документа, що посвідчує особу, буде обов’язковою. Наприклад, у разі зміни прізвища, імені, по батькові, дати чи місця народження особи; виявлення помилки чи непридатності для використання. Також паспорт доведеться обміняти, якщо до нього будуть унесені відомості, не передбачені законодавством.

Утім, якщо після досягнення 45 років паспорт берегти від псування і не втрачати, то не буде потреби його замінювати. Тобто він залишатиметься дійсним довічно.