Перегрів організму у спеку: небезпечні ознаки

7 лет назад 0

При перегріві не обов'язково погіршується фізичний стан. Але якщо вчасно не відреагувати на сигнали організму, тіло може зневоднитися. В результаті — велике навантаження на серце та ризик помутніння свідомості.

Основні ознаки перегріву назвав дієтолог Роджер Е. Адамс, пише Gazeta.ua посилаючись на Rd.com.

"Перегрів організму означає, що тіло не може охолодити себе або повернутися до нормальної температури. Це ставить під загрозу найвразливіші й делікатні тканини організму: нервові клітини в мозку і по всьому тілу, що може привести до помутніння, погіршення пам'яті та навіть до втрати свідомості", — зазначив Адамс.

Запаморочення, нудота, головний біль . Це вказує на перегрів нервових тканин мозку. Якщо негативний вплив триватиме й надалі, мозок почне функціонувати невірно. Рухи можуть стати непевними або унеможливитися. Щоб подолати цей стан, варто випити багато води та перечекати в тіні.

Активне потовиділення або відсутність поту . Організм має потіти задля терморегуляції та очищення. При перегріві тіло намагається охолонути, тому кількість поту збільшується. Від цього людина зневоднюється. Але гіршою є відсутність поту у спеку. Внутрішня температура тіла починає зростати, що призводить до теплового удару.

Висипи на тілі . Частіше вони виникають у немовлят, але можуть з'явитися у дорослих. Причина — в щільному одязі, який блокує канали для виділення поту. Останній потрапляє під шкіру, викликає набряк і запалення. Тому варто обирати легкі речі з натуральних тканин.

Судоми або спазми . При активному відпочинку у спеку м'язи першими реагують на перегрів. Йдеться про судоми у гомілках чи чотириглавому м'язі. Щоб позбутися таких спазмів, треба обережно розтягнутися. Крім того, від судом рятує прийом їжі.