План сталої мобільності міста. Чому він потрібен Херсону

4 года назад 0

Як зробити Херсон безпечним, зручним та привабливим для життя?

"Я мешкаю біля залізничного вокзалу, а працюю в центрі міста. На роботу їжджу на власному авто, — ділиться Ганна, мешканка Херсона. — Можливо, я б ходила пішки або користувалася громадським транспортом. Але по наших тротуарах, навіть по проспекту Ушакова, неможливо далеко дійти: після дощу вони щезають під водою, а після негоди з’являється багнюка. Подекуди на пішохідних зонах зовсім немає асфальту або плитки. Дуже незручно. На велосипеді їздити полюбляю, але не по наших дорогах — страшно. А по тротуарах на двоколісному, на скільки я знаю, роз'їжджати заборонено".
Громадським транспортом Ганна теж не користується:

"У час пік залізти в маршрутку  складно, особливо на підборах, — знизує плечами жінка. — А ввечері, або на вихідних, громадського транспорту взагалі немає. Можу собі дозволити придбати автівку, бо треба ж містом якось пересуватися. Хоча останнім часом, схоже, багато хто купив власне авто, бо заторів побільшало. Та й місць для паркування дуже бракує".
Ганна, як і багато містян, переконана: Херсон з точки зору логістики для мешканців, м’яко кажучи, не дуже дружнє місто. Та перший крок для вирішення цієї ситуації вже зроблений, переконана радниця міського голови Наталія Матковська:

"У рамках співпраці з Європейським банком реконструкції та розвитку для отримання кредиту на закупівлю нових тролейбусів Херсон отримав безповоротні кошти на розробку плану сталої мобільності. Це програмний документ, він дозволить змоделювати поточний стан міста у сфері транспорту в широкому сенсі, виявити слабкі місця та отримати рекомендації для їх вирішення".
Як пояснює пані Наталія, якщо спрощено, то план сталої мобільності — це сума порад, після втілення яких переміщення містом стане комфортним, зручним та безпечним для більшості його мешканців. Ось його головні принципи:

  • оптимізація міської мережі — вдосконалення перехресть критичних для пішоходів, велосипедистів та громадського транспорту, підвищення зв’язності транспортного сполучення між районами, організація зручних пересадочних вузлів тощо;
  • орієнтація на громадський транспорт та заохочення до пішохідного та велосипедного руху — впровадження стандартів якості у плануванні зупинок, тротуарів, велодоріжок, пішохідних зон;
  • нова політика в галузі паркування — дотримання правил, скорочення тривалості паркування, маркування місць тощо.

В Херсоні розробка плану сталої мобільності стала можлива через співпрацю з Європейським банком реконструкції та розвитку. Нагадаємо, завдяки роботі з банком наше місто отримає кредит в  10 мільйонів євро на закупівлю 50 нових тролейбусів та 1,5 мільйони євро безповоротного гранту на модернізацію тролейбусної інфраструктури (реконструкція тягових підстанцій, заміна контактної мережі, продовження чинних маршрутів тощо). Також ЄБРР погодився оплатити Херсону роботу консультанта з впровадження тролейбусного проєкту в розмірі 250 тисяч євро та надати 150 тисяч євро на розробку плану сталої мобільності. Для створення останнього був оголошений тендер серед міжнародних компаній із так званого «короткого списку» банку. «Короткий список» означає: ці фірми добре зарекомендували себе у розробці подібних проєктів (в тому числі в Україні), тож вони мають першочергове право на участь у тендері. Останній проводиться за правилами ЄБРР, які виключають можливі корупційні ризики.

Серед шести компаній документи на участь у тендері подали чотири — із Великої Британії, Франції, Німеччини та Греції. Одна відмовилась брати участь і ще одна запізнилась зі строками подачі документів. Як згадує Наталія Матковська, кур’єр запізнився на півгодини:

"В умовах було чітко прописано «до 14:00 години 14 лютого», — підкреслює Матковська. — За інструкцією банку, оціночний комітет з відбору переможця не має права відкривати документи після цього часу. Дві фірми-учасниці тендеру спеціально прислали своїх представників для контролю вимог ЄБРР. Ми планували на відкриття пакетів із заявками від компаній-учасників запросити якомога більше зацікавлених містян, але за правилами та принципами закупівель ЄБРР, знайомитися з документами мають право лише члени оціночного комітету. Останні підписують декларації доброчесності та конфіденційності. Тому запрошуємо всіх на оголошення результату тендеру на початку березня".
Радник міського голови Артур Мадатян під час відкриття пакетів з пропозиціями від компаній-учасниць тендеру
Займатися відбором переможців протягом наступних двох тижнів буде спеціально створений міським головою Володимиром Миколаєнком оціночний комітет. До нього увійшли представники міської ради, Управління транспорту та громадськості. Як розповів Ярослав Концевий, член оціночного комітету та «транспортний» активіст, ця робота дозволить виявити проблемні місця Херсона та отримати рекомендації для їх вирішення:

"Потрібно розуміти, що сам план не вирішить усіх негараздів розвитку міста, не зробить наше місто привабливішим для життя, — пояснює Концевий. — Подальше впровадження плану сталої мобільності залежить від консолідованої роботи відповідних управлінь міськвиконкому. Та ми отримаємо науково обґрунтовані рішення «під ключ», від втілення яких залежить покращення якості життя в Херсоні. Наприклад, поступово зменшувати кількість автотранспорту на міських дорогах, розвиваючи велосипедну та пішохідну інфраструктуру, громадський транспорт. Більшість херсонців — пішоходи, не мають власного авто, та навіть водії час від часу переміщуються містом на своїх двох. То чому ми повинні розширювати дороги для приватного транспорту? Ми отримаємо зменшення забруднення повітря, рівня шуму, покращення екології, жителі стануть більш «рухливими». Наразі це світова тенденція, яку поступово втілюють сучасні міста по всьому світу. В українських муніципалітетах, де вже впроваджується план сталої мобільності (Вінниця, Львів, Івано-Франківськ), навіть просто приємно перебувати".
За словами Наталії Матковської, отримати план сталої мобільності в Херсоні планують восени. А вже першим нововведенням може бути кардинальна зміна транспортної мережі міста, розповідає очільниця Управління транспорту Марина Віркун:

"Зазвичай, кошти на створення плану сталої мобільності виділяють в рамках великих та комплексних проєктів, — акцентує Марина Віркун. — У нашому випадку — це тролейбусний кредит від ЄБРР. В результаті ми отримаємо, в тому числі, нову транспортну мережу для Херсона. Вона базуватиметься на часових та просторових даних пересування містян, з урахуванням нових тролейбусів, які ми вже маємо отримати, та різноманітній іншій інформації. Зараз ми розуміємо, що чинні маршрути обслуговують херсонців не зовсім ефективно. Тому в усіх договорах з перевізниками вказано, що наявні маршрути діють до затвердження нової маршрутної мережі. Плануємо її впровадити вже на початку 2021 року. Насправді, це буде ще один крок до нашої головної мети  — зробити Херсон комфортнішим для життя".
В свою чергу, за словами радника міського голови та члена оціночного комітету Артура Мадатяна, до розробки плану сталої мобільності буде залучена максимальна кількість жителів Херсона:

"Ми готуємо спеціальну кампанію із залучення містян. Щоб кожен, хто має відповідну пропозицію, зміг її надати, а європейські експерти при розробці цього стратегічного документу врахували побажання херсонців".Вгору Полина Светлова