Портрети херсонських поліцейських: знайомтеся, Юлія Чернявська

7 лет назад 0

Херсонка Юлія зі спорту прийшла до патрульної поліції, мріє про криміналістику та виховує донечку.

Фемінізація суспільства, про яку хтось тільки мріє, уже давно почалася. На Херсонщині жінок можна зустріти і на керівних посадах, і на небезпечних роботах. Та що найцікавіше – ніде херсонка не втрачають жіночності. Принаймні так нам здалося під час знайомства із Юлією Чернявською, інспектором  роти № 3  управління патрульної поліції міста. Мініатюрна, тендітна, приваблива… Невже її можна уявити зі зброєю чи на затриманні зловмисника?

 

Корр. — Скажіть, Юліє, чим ви займалися до того, як стали поліцейською?

Юлія. — Займалася спортом – кульова стрільба та кіокушин-карате, маю КМС з гвинтівки  та кіокушин. Закінчила ХДУ, факультет олімпійського та професійного спорту, працювала в органах місцевої влади – в управлінні молоді та спорту Херсона. А потім вирішила, що жінки теж мають брати участь у цій реформі – саме жінки, бо вони зможуть не тільки покарати, а й зупинити та перевиховати.

Корр. —  Тобто вас спокусила не зарплатня? Адже у фахівця міського управління вона в рази менша аніж у поліцейського нової патрульної служби.

Юлія. —  Більша, але справа не в цьому. Мій батько колись працював ще у міліції. Отож і мені з дитинства здавалося, що це – найкраща робота. І я скористалася шансом, коли він мені випав, пройшла випробування і не шкодую. Сподіваюся, я буду гідною свого батька. Принаймні, спробую це довести.

Корр. —  До речі, як сім’я поставилася до вашого вибору? У вас раніше була типово жіноча робота, а тепер все змінилося — мабуть просто не маєте вільного часу?  

Юлія. —  Батько пишається, підтримує, це головне. А вільний час свій я повністю витрачаю на донечку. Їй тільки три рочки, вона маленька і ще не може сказати, чи подобається їй моя робота, чи ні. Але мультики вона вже дивиться про машинки та поліцію. Я працюю дві зміни через дві, і всі свої вихідні віддаю їй. На розваги і хобі часу у мене не вистачає, дві

Корр. —  Що ви скажете про іспити, про навчання  — важко було?  Думаю, що з фізичною підготовкою у вас як у спортсменки проблем не виникало?

Юлія. —  Так, з фізпідготовкою не було жодних проблем. Важко було трохи психологічно – з 08.00 до 18-19.00 тривали заняття, а потім, уже вдома, перекусивши, ми знову сідали вчитися. Часу було мало, а дізнатися треба було багато, щоб наступного дня здавати різноманітні тести. Найскладніше – юридична підготовка, але вона й найцікавіша.  Ну а те, що я зараз в поліції показує, що я – впоралася.

Корр. —  Багато хто з критиків поліцейської реформи (ви й самі це можете бачити у соцмережах), кажуть, що підготовка поліцейських була надто нетривалою. У вас особисто багато «білих плям» і запитань залишилося після навчання?

Юлія. —  Питання у мене залишилися. Але вони мене змушують продовжувати вчитися. І навіть більше того, я для себе прийняла рішення, що за рік буду вчитися далі. Буду вступати до юридичного інституту  і підвищувати свій рівень

 

Корр. —  Хочете піти на підвищення?

Юлія. —  Я хочу займатися криміналістикою. Тому й хочу піти навчатися. Патрульна поліція– це хороший старт для подальшої роботи в поліції. І якщо працювати тут чесно, не зганьбити мундира, якщо не забувати вчитися  — можна робити наступні кроки, розвиватися, рости.

Корр. —  Що скажете про перший виїзд? Далека опинилася теорія від практики?

Юлія. —  Було трошки страшно, бо ви праві теорія – це одне, і як би добре ти її не знав, але тільки практикою можна оцінити, чи засвоїв усі знання і як засвоїв. Але виявилося  нескладно – в мене були чудові надійні напарники. До того ж наш квадрат —  Кіндійське шоссе, «Салют», Антонівка – у ту добу видався спокійним. Ми стежили за дорожнім рухом і реагували на виклики, але ДТП і викликів майже не було. Мабуть це зняло усі побоювання і я відчула, що все у мене вийде.

Корр. —  Доводилося на роботі застосовувати свої знання з бойових мистецтв?

Юлія. —  Доводилося, але ніяких яскравих бійок як у кіно не було. Так, знерухомити в основному , надягти кайданки на буйних людей напідпитку. І все.

Корр. —  Юлю, ви за цей рік у поліції можете сказати, спираючись на свій досвід, з яких причин херсонці набирають найчастіше номер 102?

Юлія. —  На жаль, найчастіше це сімейні сварки . Або посварилися у стані напідпитку, або давні конфлікти призвели до бійки чоловіка і дружини. Оце найчастіше.

Але за той час, що я працюю в поліції, мені найбільше запам’ятався випадок, коли нас викликали на зникнення дитини. Інформація пройшла по 102 о 02.00, що у з приватного будинку зникла дитина  трьох років. Обоє батьків  були нетверезі, батько навіть заснув, не зміг з нами розмовляти. А мати більше непокоїло, що зникла її мобілка. Вона навіть запитала у мене: про що заяву писати про зникнення телефона чи про зникнення малятка.

Це було неєпримно. Та ще більше вразило, коли ми пройшли о кімнати дитини, щоб почати звідти пошуки, і в купі мотлоху на підлозі знайшли зниклого малюка. Присвітили і побачили, як з-під речей стирчать ніжки – дитина просто спала, закопавшись у купу брудних речей. Вони просто настільки занедбали свою дитину, що не помітили де вона.

Я написала з цього приводу рапорт, думаю, цією сім’єю зайнялися служби.

 

Корр. —  Скажіть, чи не зіпсувалося ваше ставлення до людей після того, як ви побачили на своїй новій роботі Херсон зі споду?

Юлія. —  Трохи змінилося. Я насправді раніше не думала, що в нашому місті є стільки проблем, стільки людей, які можуть бути небезпечними і ще більше тих, хто абсолютно не дбає про свою безпеку. Я б порадила людям бути більш відповідальними та обачними, навіть під час святкування та за умов вживання спиртного. Краще стежити за своїми діточками. Тоді рідше доведеться набирати номер 102. Ну а ми в свою чергу завжди готові прийти на допомогу.

інтерв'ю записала Федічева Олена