Продукти, які не підходять для сніданку

5 лет назад 0

Дієтологи назвали три продукти, від яких варто відмовитися під час сніданку. Чим загрожує вживання даних продуктів, розповіла керівник Національного дослідницького центру “Здорове харчування”  Зінаїда Медведєва.

1. Соки

Соки хвалять за наявність вітамінів, однак мало хто знає про те, що з фруктів у соки потрапляють тільки сахароза і фруктоза.   Окрім того, у  більшість магазинних соків додають цукор, що ще більше збільшує їхній  шкідливий вплив для здоров’я.

“Є дані, що надлишок фруктози може підвищувати ризик розвитку раку кишечника. Тому регулярно пити соки, особливо натщесерце, лікарі і вчені не рекомендують”, – каже Медведєва.

2. Круасани та інша випічка

Свіжі булочки  і круасани на сніданок вважаються правилом хорошого тону в готелях. І до цього стандарту починають підтягуватися господині і вдома. Однак сніданок, де основною стравою є випічка, стоїть на другому місці в антирейтингу  здорового харчування.

“Ці борошняні вироби складаються з легкозасвоюваних вуглеводів, білого борошна і цукру, – нагадує Зінаїда Медведєва. – Це поєднання, при якому рівень цукру в крові різко підстрибує, а витрачається отримана енергія дуже швидко. Всього через півтори години, а то і раніше вам знову захочеться їсти “.

До того ж такий сніданок дуже калорійний.

3. Жирний сир

Дослідження останніх років також показали, що при частому вживанні сиру за рахунок підвищеного вмісту жиру і солі підвищується ризик розвитку діабету другого типу і серцево-судинних захворювань. Знаменита дієта DASH, яка розроблена для запобігання гіпертонії, хвороб Альцгеймера і Паркінсона, рекомендує їсти сир раз на тиждень.

“Сир виробляється з молока, тому основна його складова  –  насичені жири і трансжири, що містяться в молоці й вершках,  – розповідає Зінаїда Медведєва. –  Доведено, що такий різновид жирів підвищує ризик серцево-судинних захворювань. Тому небажано їсти сир на сніданок щодня”.