Рада дала старт медреформі

7 лет назад 0

Верховна Рада прийняла в першому читанні і за основу законопроект № 6327 про державні фінансові гарантії надання медичних послуг і лікарських засобів.

Свої голоси "за" з четвертої спроби віддали 227 нардепів.

Проти виступили Радикальна партія, "Батьківщина" і "Опозиційний блок".

Водночас альтернативний законопроект депутата Олега Мусія набрав лише 32 голоси.

Також Рада не змогла прийняти законопроект № 6329 , метою якого є приведення статей, що визначають розмежування видатків між бюджетами, у відповідність із новою моделлю фінансування первинної медичної допомоги і системи громадського здоров'я.

Підтримали проект закону, автором якого виступив Кабінет міністрів, всього 163 депутати, а альтернативний проект Мусія — тільки 48.

Після цього в залі не вистачило голосів навіть для того, щоб повернути проект закону на доопрацювання в комітет. Ця пропозиція набрала лише 176 голосів.

Нардепи не змогли повернути його також і на доопрацювання авторам, оскільки за документ проголосувало лише 206 народних депутатів. Тим самим Парубій був змушений відхилити законопроект.

Метою прийнятого законопроекту, який входить у підготовлений в.о. міністра охорони здоров'я Уляною Супрун пакет пропозицій щодо реформи медицини в Україні, є створення ефективного механізму фінансування надання медичних послуг та лікарських засобів за рахунок бюджетних коштів для забезпечення збереження і відновлення здоров'я населення України.

Згідно із законопроектом, обсяг медичних послуг і лікарських засобів, вартість яких покривається державними гарантіями, а також ступінь покриття, закріплюється на рівні закону в державному гарантованому пакеті.

"У рамках державного гарантованого пакету держава гарантує повну оплату за рахунок коштів державного бюджету необхідних медичних послуг і лікарських засобів на екстреному, паліативному і первинному рівні і частково на вторинному (спеціалізованому) і третинному (високоспеціалізованому) рівні, наданих постачальниками медичних послуг. При цьому компонент медичної допомоги на всіх рівнях завжди буде оплачуватися державою в повному обсязі", — йдеться у законопроекті.

Для забезпечення можливості прогнозувати обсяг витрат на охорону здоров'я Кабінет міністрів України буде щорічно затверджувати конкретний перелік послуг і лікарських засобів, що входять у гарантований пакет.

Згідно з пропозицією, право на гарантії, незалежно від будь-яких додаткових критеріїв, мають:

• у сі громадяни України ,

іноземці та особи без громадянства , які постійно проживають на території України (крім тих, які не є платниками податків в Україні),

• особи, які в установленому порядку визнані біженцями або які потребують додаткового захисту .

Пацієнти зможуть отримати медичні послуги і лікарські засоби повністю або частково за рахунок коштів державного бюджету в установах охорони здоров'я будь-якої форми власності та у фізичних осіб-підприємців, які отримали ліцензію на провадження господарської діяльності з медичної практики, і які уклали договори про медичне обслуговування населення. При цьому компонент медичної допомоги в складі необхідного лікування завжди буде покриватися державою.

Відзначимо, що після голосування Радикальна партія заявила про кнопкодавство з боку окремих депутатів і заблокувала трибуну.

Після голосування Уляна Супрун подякувала парламенту за прийняте рішення.