Ремонти ліфтів у Херсоні: пошук компромісу

3 года назад 0

Тривають пошуки компромісу між міською владою Херсона та головами об’єднань співвласників багатоквартирних будинків у питанні фінансування ремонту ліфтів.
Сьогодні, 30 липня у великій залі Херсонської міської ради відбулась вже друга розширена нарада з питань ремонту ліфтового господарства.
На зустріч зареєструвалось 130 людей, серед яких 85 голів ОСББ (усього у Херсоні їх зареєстровано 745), 19 голів квартальних комітетів, депутати Херсонської міської ради, представники ЗМІ.
Зустріч проходила у форматі «відкритого мікрофону», тобто кожен із присутніх у залі мав змогу висловити власну думку чи поставити питання.
Про ситуацію, яку ми маємо станом на 30 липня, проінформував присутніх в.о. директора Департаменту міського господарства Херсонської міської ради Віталій Лисенко.
— Наразі у Херсоні не працює 131 ліфт. Існує порядок, визначений рішенням міської ради від 20.05.2021 року за №334, який зобов’язує нас і суб’єктів господарювання – тобто ОСББ, ЖБК, керуючі компанії діяти виключно відповідно до цього механізму. Цей механізм передбачає співфінансування у розмірі 60/40, де 60% сплачується з міського бюджету і 40% – мешканцями багатоквартирних будинків. Що стосується допомоги: у період з 2016 по 2020 рік за рахунок міського бюджету відремонтували 1346 ліфтів. На це витрачено 147 млн грн бюджетних коштів.
Присутні на нараді голови ОСББ емоційно висловлювали власне невдоволення таким відсотковим співвідношенням, і вимагали змінити його на формулу «90 на 10». Основна претензія спікерів: перед ухваленням рішення про розміри співфінансування, проєкт не проходив обговорення з громадою. І, на їх думку, у бюджеті є кошти на ремонт ліфтів у багатоповерхівках.
Але в Херсоні є ОСББ, які не стали чекати допомоги з міського бюджету. А самостійно замовили та уклали договори на поточні ремонти ліфтів у багатоповерхівках, де вони мешкають. Станом на 29 липня 2021 року нараховувався 121 такий ліфт.
На території Херсонської міської територіальної громади ліфтами користується лише 24% жителів. Решта херсонців проживають у п’ятиповерхівках або приватному секторі, які так само сплачують податки, наповнюючи бюджет громади.
Тому сумніви щодо доцільності повного фінансування ремонту ліфтів багатоквартирних будинків (які обслуговуються приватними компаніями «Херсонліфт», «21 століття» і яким городяни перераховують кошти, поповнюючи ліфтові картки) висловив в.о. заступника міського голови Сергій Циганок.
– Чому багатоквартирні будинки отримують співфінансування з бюджету на ремонт дахів, ліфтів, на благоустрій прибудинкової території, тоді як приватний сектор ніби і зовсім не існує? Чому ми поділяємо людей на мешканців багатоповерхівок і приватний сектор? Ми всі мешканці однієї громади.
Голови ОСББ намагались перекричати представників квартальних комітетів і не давати слова. Після того, як квартальні все ж отримали доступ до мікрофону, голови ОСББ почали покидати нараду.
Але голови квартальних комітетів все ж озвучили представникам виконавчої влади Херсона власні проблеми. Так, директорка школи у с. Молодіжному Тетяна Васюніна просила звернути увагу на витік нечистот від багатоповерхівок.
– У нас є діюча газова котельня і від неї цілими днями течуть нечистоти і лупить сигналізація, тому що спрацьовує датчик загазованості. У селищі немає чим дихати. Тими парами дихають наші діти. Також є проблема із відсутністю зовнішнього освітлення. Ми маленьке селище, у нас всього тисяча мешканців, але ми також маємо право на існування !
А за словами квартальної Комишанського старостинського округу Оксани Способ, якщо погодитись на той відсоток фінансування, що пропонують голови ОСББ, то на фінансування потреб приватного сектору коштів зовсім не лишиться.
– Так, непрацюючі ліфти це велика проблема. Але ж і у нас проблем не менше. Якщо брати наш округ, то у нас відсутня централізована каналізація, немає доріг, у нас небезпечна ділянка дороги, яка веде до школи. Там щороку страждають діти. Якщо ми можемо самі наводити лад у власних будинках, на прибудинкових територіях, то зможуть і представники ОСББ.
За словами заступника міського голови Володимира Пепеля, департамент міського господарства розпочав тендерну процедуру для ремонту 57 ліфтів, які зараз можуть відремонтувати зараз у пропорції 60/40 відсотків відповідно до діючих нормативних документів. На найближчій сесії на ремонт ліфтів за подібною схемою депутати можуть передбачити ще 25 мільйонів гривень.
Пресслужба Херсонської міської ради