Рівень соціальних послуг у Херсонській області стане значно вищим: ГО «Рідна Земля» направила на це усі свої сили і результати не змусили довго чекати

5 лет назад 0

Для Громадської Організації «Рідна Земля» та група християн-волонтерів червень пройшов особливо цікаво!

Вони відвідали село Коробки із важливою місією — створити цікаве дозвілля для місцевої малечі. Із самого ранку, 6 червня на коробківських дітлахів чекала насичена програма: розваги, батути, ляльковий театр, солодощі, а найголовніше — увага та приємні враження. Загалом, і учасники, і організатори денного відпочинку кажуть, що все вдалось.

Адже, головна мета активістів — подарувати дітям позитивні емоції, поспілкуватися, побачити ситуацію та рівень соціального забезпечення в селі Каховського району.

Активісти ГО «Рідна Земля» обрали село Коробки не просто так.  Цей святковий захід — перший крок до втілення великого тривалого проекту, мета якого — створити дієві  та якісні соціальні послуги на рівні громади. Фактично, спростити можливість їх отримання на місці, не звертаючись до обласних чи районних служб. Тобто, активісти хочуть заснувати на місці денний центр, де з дітьми будуть займатися у позашкільний час, де нагодують та приділять увагу.

Приємно, що є спеціалісти, які хочуть розвивати саме сільських дітей, адже у містах є чимало пропозицій та ініціатив. «Рідна земля» має намір на місці створити  або знайти дієву партнерську  організацію, що бачитиме потреби, проблеми конкретних родин чи дітей, які опинились в складних життєвих обставинах  на ранніх стадіях, до того, як  соціальні служби почнуть уживати заходи щодо “вирішення наслідків”.

Активісти розповідають, що визначили для себе активні ОТГ та села Херсонської області, в яких бачать потенціал, де є небайдужі громадяни, які піклуються долею свого села. Серед таких і Коробки. В селі є відповідальні педагоги,  бізнесмени, волонтери, які готові займатися підтримкою сімей та дітей. Хто ж такі активісти громадської організації «Рідна земля»?

Це команда досвідчених людей,  які зацікавлені покращенням соціального стану району в цілому.  Передусім, це фахівці, які прагнуть через створення та розвиток ефективних соціальних послуг попередити сирітство у всіх його проявах. Адже, сьогодні часто діти мають живих і здорових батьків, але потрапляють в інтернатні заклади  через брак коштів чи інші проблеми в родині. Нагадаємо, 17  січня  вийшов закон про соціальні послуги, згідно якого  держава відмовляється від монополії на надання соціальних послуг. Це означає, що вже в найближчі роки, в країні буде існувати  ринок соціальних послуг. Простими словами, непросту роботу із покращення рівня  життя громадян  зможуть виконувати не тільки соціальні служби, але й відповідальні організації, що надаватимуть якісні та стандартизовані соціальні послуги.

«Рідна Земля» у Каховському районі вже розпочала співпрацю із однією об’єднаною громадою — Зеленопідською сільською радою. Два тижні тому там теж пройшов цікавий соціальний захід із залученням фахових спеціалістів. Загалом, ГО 3 роки поспіль проводить літні табори для сімей в складних сімейних оставинах,  яким вони допомагають  протягом року подолати кризовий стан.

Також «Рідна Земля» має регіональний тренінговий центр, що був створений за підтримки міжнародної  громадської організації “Міжнародний  центр розвитку лідерства”. Кваліфіковані та сертифіковані  тренери  проводять навчання для спеціалістів у сфері захисту дітей, організовують семінари з підвищення батьківської компетентності, та проводять тренінги  з підготовки кандидатів в усиновителі, опікуни, прийомні родини.  Крім цього, вже півроку, на базі центру функціонує “Школа для мами”, яку “Рідна Земля” здійснює спільно з Обласним благодійним фондом “Мій Дім”.

Одна із головних цілей Рідної землі на рік — створити в Каховському районі службу Соціального Таксі для людей, які мають проблеми із опорно-руховим апаратом та переміщуються на візках.

Варто зауважити, два роки тому Рідна Земля вже створила подібну службу соціального таксі в місті Херсон.  Цієї весни, плідно співпрацюючи з міською радою, команда домоглася того, що з міського бюджету було виділено кошти для того, щоб послуга надавалась безкоштовно. Громадяни міста, які переміщуються на візках, мають 10 безкоштовних поїздок на таксі щомісяця.

Сподіваємось, що в найближчий час, подібна служба  запрацює і в Каховському районі.