Скорочувати працівників менш ніж за 3 роки до пенсії можуть заборонити

7 лет назад 0

Працівникам, яким залишилося менше трьох років до настання пенсійного віку, пропонується надати переважне право на залишення на роботі при скороченні чисельності чи штату працівників у зв'язку із змінами в організації.

Відповідний законопроект про внесення зміни до статті 42 Кодексу законів про працю України щодо захисту трудових прав працівників передпенсійного віку № 5564 Комітет з питань соціальної політики, зайнятості та пенсійного забезпечення рекомендує Верховній Раді прийняти за основу, передає «Закон і Бізнес».

Документом пропонується внести зміну до статті 42 Кодексу законів про працю України, доповнивши частину другу статті новим пунктом, відповідно до якого, до переліку категорій працюючих, яким надається переважне право на залишення на роботі при скороченні чисельності чи штату працівників у зв'язку із змінами в організації виробництва і праці, додається категорія працівників, яким залишилося менше трьох років до настання пенсійного віку, при досягненні якого особа має право на отримання пенсійних виплат.

Як наголошують автори законопроекту, це запровадить додаткові гарантії захисту трудових прав літніх працівників у разі зміни в організації виробництва і праці, посилення їх соціального захисту у період досягнення передпенсійного віку.

Одночасно, народні депутати зауважили, що законодавством України вже передбачений соціальний захист осіб передпенсійного віку. Зокрема, частиною першою статті 14 Закону «Про зайнятість населення» вже визначено ряд категорій осіб, які мають додаткові гарантії у сприянні працевлаштуванню, до яких також належать і особи, яким до настання права на пенсію за віком відповідно до статті 26 Закону "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування" залишилося 10 і менше років.

Крім того, відповідно до частини четвертої статті 22 Закону «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування на випадок безробіття» для осіб передпенсійного віку (за два роки до настання права на пенсію) тривалість виплати допомоги по безробіттю збільшено майже вдвічі, але така допомога не може перевищувати 720 календарних днів.