Старші класи навчатимуться за новими програмами

7 лет назад 0

Міносвіти запропонувало до громадського обговорення Типового навчального плану для 10-11 класів. Він є першим кроком до формування профільної школи. Зміни увійдуть в дію у вересні 2018-го.

Проект типового навчального плану є важливим кроком у плані реформування середньої школи.

Головна ідея цих планів — об'єднання дисциплін у ширші галузі. Зараз ми маємо багато роздрібнених дисциплін, змісти яких часто дублюють один одного. Крім того, це зменшить академізм у навчальних предметах. Адже у школі вчать багато правил та теорем, натомість з практикою великі прогалини", — розповідає Gazeta.ua експерт аналітичного центру CEDOS Ірина Когут.

У Типовому плані запропоновано скоротити кількість обов'язкових предметів — з 22 до 9. Профільність старшої школи дасть можливість запровадити власні спецкурси та ввести факультативне вивчення додаткових предметів. Також заплановано запровадити у старшій школі інтегровані предмети "Література", "Історія", "Людина і суспільство" та "Математика".

Якщо запропонований міністерством план ухвалять, то вже цієї весни для 10-11 класів писатимуть навчальні програми. Друк нових підручників для старших класів заплановано на 2018-2019 роки.

"Зараз система освіти готова до профільності,але треба зробити дуже багато кроків у цьому напрямку. Найбільша проблема, чому план можна не реалізувати реалізувати, у нинішній мережі навчальних закладів. Переважна більшість шкіл настільки маленькі,що в реальності там не можливо створити "профільність". Діти не зможуть обрати собі профіль для навчання. Саме тому питання створення мережі окремих старших шкіл чи укрупнення навчальних закладів залишається відкритим", — каже фахівець.

За словами експерта, інша проблема — брак системи профорієнтації. "У старших класах учні все ще не розуміють, що хочуть далі робити і вивчати. Тому вони не готові обрати для себе потрібний профіль", — коментує аналітик.