Супрун розповіла про заплановані зміни у фінансуванні програми «Доступні ліки»

5 лет назад 0

В.о. міністра охорони здоров'я Уляна Супрун зазначила, що з квітня буде змінено принцип фінансування урядової програми "Доступні ліки" і замість розподілу коштів субвенції по регіонах, працюватиме єдиний надійний платник — Нацслужба здоров'я.

Про це урядовець написала у Facebook.

"З 1 квітня 2019 року урядова програма “Доступні ліки” переходить в адміністрування НСЗУ Національна служба здоров'я України. Як зараз Нацслужба здоров‘я укладає договори з медзакладами і оплачує напряму надані ними послуги, так з наступного року служба здоров‘я контрактуватиме аптеки", — написала Супрун.

За її словами, в основному зміниться принцип фінансування програми. Зокрема, замість розподілу коштів субвенції по регіонах, працюватиме єдиний надійний платник — Нацслужба здоров‘я. Діятиме новий прямий контракт між НСЗУ та аптекою, замість укладання договорів між аптеками та департаментами охорони здоров‘я чи закладами охорони здоров‘я, а після укладання прямих договорів з аптеками, НСЗУ напряму відшкодовуватиме їм вартість лікарських засобів.

Урядовець зазначила, що з часом всі рецепти будуть виписуватись в електронному вигляді, і за цим рецептом пацієнт матиме можливість отримати ліки незалежно від місця проживання у будь-якій аптеці, яка підписала договір з НСЗУ.

"Наразі вже розроблений функціонал для укладання договорів між аптеками та НСЗУ. Наступний крок — розробка функціоналу для видачі та погашення електронного рецепта. Переведення програми в електронний формат відкриває можливості для розробників аптечного програмного забезпечення, а головне — зробить доступні ліки для пацієнтів ще доступнішими", — наголосила вона.

На переконання Супрун, ці зміни дозволять запровадити єдині прозорі правила входження в систему для всіх — від окремих аптечних закладів до великих аптечних мереж. Як гроші вже пішли за пацієнтом в медзаклади, що надають первинну медичну допомогу, вони підуть за пацієнтом в аптеку.

Як зазначив голова Національної служби здоров`я України (НСЗУ) Олег Петренко, зміниться принцип фінансування програми "Доступні ліки". Замість розподілу коштів субвенції по регіонах працюватиме єдиний платник — Національна служба здоров`я. Діятиме прямий контракт між НСЗУ та аптечним закладом.