Супрун сказала, як знизити загрозу захворіти на рак

5 лет назад 0

Вакцини на щеплення від грипу, вірусу папіломи людини і гепатиту А не входять до національного Календаря профілактичних щеплень і не закуповуються державою за кошти платників податків, але ці щеплення важливі і дають багато переваг.

Про це в. о. міністра охорони здоров'я Уляна Супрун написала у Facebook.

"Гадаєте, що найстрашніше вже позаду, ви дорослий і вас більше ніхто не вмовлятиме зробити те страшне щеплення? Однак, навіть якщо ви отримали всі планові вакцини в дитинстві та ще й кожні 10 років вакцинуєтеся від дифтерії й правця, залишаються важливі щеплення, які дають багато переваг. Це вакцини, які не входять до національного Календаря профілактичних щеплень та не закуповуються державою за кошти платників податків. Але їх можна придбати самостійно в аптеці", — написала Супрун.

Вона зазначила, що варто обговорити із своїм сімейним лікарем щеплення від грипу, вірусу папіломи людини і гепатиту А.

"Щеплення проти грипу — щороку. Окрім правильного харчування, фізичної активності, ретельного миття рук — грип боїться вакцини. Щеплення треба робити на початку кожного епідсезону, але якщо не встигли — не пізно вакцинуватися аж до кінця активності захворювання, тобто до весни. Особливо вакцинація рекомендована тим людям, які належать до груп ризику: вагітним на будь-якому терміні вагітності, дітям від 6 місяців до 5 років, людям з 65 років, людям із хронічними захворюваннями (серцево-судинні хвороби, діабет, ожиріння, хронічні хвороби легень, астма тощо)", — додала чиновник.

За її словами, важливим також є щеплення проти вірусу папіломи людини. "Папіломавірус людини надзвичайно поширений. Найчастіше передається через статевий контакт, а більшість людей інфікується невдовзі після початку статевого життя. Інфекція викликає рак шийки матки — один із найпоширеніших видів раку", — уточнила вона.

"У більшості країн вакцину проти папіломавірусної інфекції вводять лише дівчатам від 9 років і жінкам. Але в деяких країнах це щеплення рекомендоване вже і хлопчикам, наприклад, у Великій Британії та Ізраїлі. Вакцинація від папіломавірусу дозволяє зупинити його передавання від людини до людини, краще захистити дівчат від ризику раку шийки матки, а дівчат і хлопців — від раку порожнини рота і горла, статевих органів і ануса. Для захисту від папіломавірусної інфекції, залежно від типу вакцини, потрібно ввести 2–3 дози вакцини", — зазначила Супрун.

Вона також поінформувала, що спалахи гепатиту А можуть траплятися в Україні через забруднення води, тому щеплення від нього рекомендовані дітям і дорослим.

"Вакцинацію від гепатиту А також варто провести, якщо ви подорожуєте до країн, де він поширений, зокрема — у країни Африки, Азії і Південної Америки. Дітям від 1 року та дорослим вводять 2 дози вакцини від гепатиту А", — підкреслила Супрун.

За її словами, щоб дізнатися, де отримати щеплення, як зберігати вакцину до того, як вас вакцинують, й коли і як її краще робити — обов’язково потрібно проконсультуватися із своїм сімейним лікарем.